Jeanette Fee är en av dem som blivit kallad till företags­hälsovården efter att ha varit sjukskriven. »Många känner sig förföljda«, säger hon.
Bild: Elis Hoffman
Jeanette Fee är en av dem som blivit kallad till företags­hälsovården efter att ha varit sjukskriven. »Många känner sig förföljda«, säger hon.

Facket larmar om hårdare stämning

STOCKHOLMSTÅG2015-06-15

Vissa hälsoproblem kan leda till att tågvärdar och lokförare stängs av från säkerhets­klassade tjänster. Men på Stock­holmståg säger medarbetare att arbetsgivaren »jagar korttidssjukskrivna« och ställer frågor de upplever som kränkande.

Jeanette Fee, tågvärd på Stockholmståg, är en av dem som blivit kallad till samtal på företagshälsovården.

– Det som pågår nu är rena häxjakten. Många känner sig förföljda.

Också Peter Blomgren, som är STs representant på Stockholmståg, beskriver en hårdnande stämning. 

Flera diagnoser, som diabetes, ADHD och kärlkramp, riskerar att leda till avstängning från jobbet. Både tågvärd och lokförare kan nämligen klassas som säkerhetstjänster.

Men på Stockholmståg har även kolleger som har haft upprepade sjukdomsperioder kallats till samtal, säger Peter Blomgren.

– Det går ut också över dem som inte har någon medicinsk diagnos. Och arbets­givaren kan utnyttja det för att komma åt folk som de tycker är obekväma.

Han berättar att företagshälsovården också har ställt frågor till medarbetare som de anser har vabbat för mycket.

– Många upplever samtalen som mycket kränkande. De blir förhörda till exempel om sin livsstil och sitt ätande och får svara på frågor om eventuella missbruk.

Jeanette Fee har haft en hel del sjukdomsperioder de senaste åren. Det hela började när hon gjorde en gastric bypass-operation mot sin övervikt. Under operationen visade det sig att hon var gravid och när fostret växte uppstod komplikationer.

– Därefter har jag haft en del stora problem. Men nu jobbar jag som vanligt igen och är väldigt glad att jag gjorde operationen.

Men för ett par månader sedan blev hon kallad till ett samtal på företagshälsovården.

– De ställde en massa frågor och gjorde syntest, hörseltest och drogtest. Så sa de att de trodde att jag nog inte skulle kunna jobba kvar. Jag var inte alls förberedd så jag blev helt chockad. Men till nästa möte hade jag med mig en facklig representant och då var det plötsligt inga problem längre.

Hon säger att det gick bra för henne, men att hon har kolleger i liknande situationer som har blivit helt avstängda från sitt jobb.

Stockholmstågs personalchef Maria Magnusson känner dock inte igen beskrivningen. Enligt henne har varken regler eller rutiner ändrats.

– Den som har haft mer än tre sjukdomstillfällen under ett halvår ska ha ett samtal med sin arbetsledare. Men om någon ska ha kontakt med företagshälsovården handlar om en bedömning från fall till fall.

Hon säger sig inte heller ha några uppgifter om hur många medarbetare som kallas till samtal hos företagshälsovården, eller hur många dispens­ärenden Transportstyrelsen tar emot från Stockholmståg.

Peter Blomgren säger att många av dem som drabbats är kvinnor med små barn som inte är i »hundraprocentig fysisk form« och därför lätt blir sjuka.

– Det kan vara en väldig press att förstå att man inte kan lita på sin anställningstrygghet, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.