»Det är väldigt skönt. Framför allt för principens skull. Det här handlar inte bara om mig«, säger Torolf Jansson om att han får fortsätta som lokförare efter en dom i förvaltningsrätten.
Bild: Michael Melanson
»Det är väldigt skönt. Framför allt för principens skull. Det här handlar inte bara om mig«, säger Torolf Jansson om att han får fortsätta som lokförare efter en dom i förvaltningsrätten.

Får fortsätta köra tåg trots diagnos

SPÅRTRAFIKEN2012-12-19

Torolf Jansson får fortsätta att arbeta som lokförare. Som Publikt tidigare berättat förbjöd Transportstyrelsen honom att köra tåg sedan han fått diagnosen Aspergers syndrom. Men nu ger förvaltningsrätten Torolf Jansson rätt.

När Torolf Jansson fick diagnosen Aspergers syndrom valde han att berätta det för sin arbetsgivare. Men trots att han kört prickfritt under nästan 30 år i yrket ansåg Transportstyrelsen att han var olämplig som lokförare och tog honom ur tjänst.

– De brydde sig inte alls om att jag har kört sedan 1983 utan att det inträffat några incidenter, säger han.

Men nu slår Förvaltningsrätten i Falun fast att Torolf Jansson ska få dispens från Järnvägsinspektionens före­skrifter. Domstolen går alltså emot Transportstyrelsens beslut och ger Torolf Jansson rätt att fortsätta arbeta.

– Det är väldigt skönt. Framför allt för principens skull. Det här handlar inte bara om mig. Det är så många som har diagnoser och kan beröras. Jag blev plötsligt rädd att stora delar av den unga generationen håller på att bli undanskuffade från arbetslivet, säger han.

I domen skriver förvaltningsrätten att Torolf Jansson har haft sitt funktionshinder under hela sin yrkesverksamma tid – även om han inte fick diagnosen förrän 2008. Han har inte varit inblandad i några allvarliga incidenter.

– Det är så ironiskt alltihop. Jag menar att just lokförarprovet tar fram personer där Asperger än vanligare än i befolkningen i stort. Då är det väldigt ironiskt om man försöker stänga ute samma personer från att utföra arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA