Förares lämplighet till högsta instans

SPÅRTRAFIK2013-01-15
Transportstyrelsen begär prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen för att förhindra att Torolf Jansson kommer tillbaka i tjänst som lokförare.

Publikt har tidigare berättat om Torolf Jansson, som efter närmare 30 års prickfritt arbete fick lämna sitt jobb som lokförare, därför att han diagnosticerats med Aspergers syndrom.  Enligt Transportstyrelsen var hans neuropsykiatriska funktionshinder inte förenliga med arbetsuppgifter med betydelse för trafiksäkerheten.

Men Torolf Jansson överklagade Transportstyrelsens beslut, och har fått rätt både i förvaltningsrätten och kammarrätten. Nu begär Transportstyrelsen prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen för att få stöd för sin avstängning av Torolf Jansson.

I sin begäran skriver Transportstyrelsen att det är mycket viktigt att få en prövning av hur stränga hälsokraven ska vara på personal som har så kallade säkerhetsuppdrag, såsom lokförare. Det handlar enligt Transportstyrelsen inte bara om olycksrisker utan också om att kunna hantera oförutsedda händelser, exempelvis att agera i akuta nödlägen.

Transportstyrelsen fattar varje år beslut om omkring 400 ansökningar om undantag från de generella hälsokrav som anges i Järnvägsinspektionens föreskrifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.