Falsk svartmålning av nya sjukregler

DEBATT: SJUKFÖRSÄKRINGEN2009-12-15

Regeringen välkomnar de 400 000 människor som social­demokraterna utförsäkrade tillbaka till arbetslivet, skriver socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i en replik till Veronika Palm.

Veronica Palm skriver i förra numret av ST Press att hon inte är nöjd med den gamla socialdemokratiska regeringens politik, men att hon inte heller accepterar den nuvarande regeringens förändringar. Så hur vill Palm egentligen ha det? Hon vill inte att de 54 000 människor som blir omförsäkrade ska få stöd tillbaka till ett arbete via Arbetsförmedlingen.

Samtidigt vill Socialdemokraterna, liksom regeringen, avskaffa den tidsbegränsade sjukersättningen. Vart har Veronica Palm egentligen tänkt sig att de 32 000 människor som i dag har permanent sjukersättning ska ta vägen om Socialdemokraterna får regeringsmakten efter 2010 års val? Jag vill gärna veta och jag tror att de personer som i dag har en tidsbegränsad sjukersättning också vill veta. Vi har presenterat våra förslag, det är inte mer än rätt att Veronica Palm nu förklarar var hon och Socialdemokraterna står.

I vårt alternativ kommer alla som inte längre får sjukpenning efter januari 2010 att kunna ta del av ett introduktionsprogram i Arbetsförmedlingens regi. Programmet syftar till att utreda vilka insatser som behövs för att en person ska kunna återvända till arbetslivet. För de personer som inte kan delta i någon form av åtgärd efter introduktionen kan sjukpenning eller sjukersättning beviljas.

Veronica Palm skriver vidare i sitt inlägg: ”När det behövs mer aktiva insatser har regeringen svarat med att rusta ner samhällets stödinsatser.” Jag blir faktiskt inte klok på vad Palm menar med detta. Ungefär 50 000 personer beräknas exempelvis under 2010 kunna ta del av rehabiliteringsgarantin. Någon sådan fanns inte ens under Social­demokraternas tid vid makten. Dessutom överförs resurser till Arbetsförmedlingen, så att de personer som omförsäkras kan ta del av aktiva åtgärder i stället för bara passiva ersättningar.

Jag är förstås glad över att Social­demokraterna, och Veronica Palm, har tänkt om och numera förespråkar en aktiv sjukförsäkring. Det är också med tillfredsställelse som jag noterar att de vill satsa en miljard, utslaget på tre år, för aktiva rehabiliteringsinsatser. Samtidigt vill jag betona att regeringen redan i dag satsar en miljard kronor per år på rehabilitering, inom ramen för rehabiliteringsgarantin, och att detta är nästan en miljard mer än vad den tidigare socialdemokratiska regeringen valde att satsa.

Däremot använde Perssonregeringen stora summor på att ompröva sjukskrivnas arbetsförmåga, bland annat genom anlitande av privata företag. Själv tycker jag det är bra med privata entreprenörer i många sammanhang, men det är också viktigt att hålla rågången mellan marknad och myndighetsutövning fri. Det är likaså viktigt att det finns en fungerande tillsynsorganisation på socialförsäkringsområdet och regeringen har därför etablerat en ny tillsynsmyndighet, Inspektionen över socialförsäkringen (ISF).

Veronica Palm kritiserar regeringens ”utförsäkringspolitik”, men nämner inte att Socialdemokraterna själva, på sin tid, försäkrade ut 140 människor om dagen till förtidspension, med 64 procents
ersättning. Att förtidspensionera människor mot deras vilja är också något slags ”utförsäkring”. Dessa människor fick inte del av arbetslivsinriktad rehabilitering, samtidigt som permanent sjukersättning var ett sakligt skäl för uppsägning.

Nu har regeringen förändrat regelverket och välkomnar dessa 400 000 människor, som Socialdemokraterna försäkrade ut i utanförskap, tillbaka till samhälle och arbetsliv. De kan studera eller arbeta i valfri utsträckning och tjäna upp till 42 000 kronor per år utan att sjukersättningen ens reduceras. Vi har höjt bostadstillägget för förtidspensionärer med upp till 600 kronor i månaden och vi har höjt ramen för de medicinska rehabiliteringsinsatser som, inom ramen för finansiell samverkan, finansieras av Försäkringskassan med 40 miljoner kronor för 2010.

Alliansen har också nyligen, via ett utskottsinitiativ i riksdagen, gjort vissa justeringar i rehabiliteringskedjans regelverk som innebär att reglerna om arbetsförmågeprövning förtydligas. Det har aldrig varit regeringens avsikt att rätten till sjukskrivning för svårt sjuka människor på något sätt ska ifrågasättas. Att så i vissa fall ändå varit fallet är något som jag naturligtvis djupt beklagar. Jag vill samtidigt notera att det tidigare regelverket i sjukförsäkringen på intet sätt hanterade den problembild som diskussionen nu handlar om. Man sköt bara på problemen till en senare tidpunkt.

Påståendet om att regeringen försämrar villkoren i försäkringen och åsidosätter rehabiliteringsarbetet är inte med sanningen överensstämmande. Att Veronica Palm ändå framhärdar i sin svartmålning av Alliansens politik är olyckligt och något som gör den politiska debatten om sjukförsäkringen mindre saklig än den skulle behöva vara. Detta är något som jag som ansvarig minister bara kan beklaga.

Cristina Husmark Pehrsson

Socialförsäkringsminister

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson skrev om de nya sjukförsäkringsreglerna i ST Press nummer 14/2009 och fick svar av Veronica Palm, S, i nummer 15/2009.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA