Gör om och gör rätt i sjukförsäkringen

DEBATT: SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-01-19

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson fortsätter att blunda för problemen med de nya, tuffare sjukskrivningsreglerna, replikerar Veronica Palm (S).

I sin replik i ST Press fortsätter socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson att blunda för de problem de nya tuffare sjukskrivningsreglerna har inneburit. Regeringen envisas med att ha kvar de stelbenta tidsgränserna som utförsäkrar sjuka människor ur sjukförsäkringen. Det är många, inte minst den egna myndigheten, som har kritiserat reglerna. Men det finns inget i ministerns resonemang som tyder på att hon och resten av regeringen nu lyssnar.

Rehabiliteringskedjan är de facto en utsorteringskedja, där rehabiliteringsinsatserna lyser med sin frånvaro. Människor är olika och behöver olika insatser för att kunna komma tillbaka till arbete. Det måste finnas utrymme för individuella hänsyn.

Socialförsäkringsministern undrar vad vi vill göra. Vårt budskap är glasklart. Om man är sjuk och inte kan arbeta ska man ha rätt till sjukpenning, även om man är sjuk en längre tid. Vi vill ha en sjukförsäkring som både ger snabb hjälp att komma tillbaka till arbete och ekonomisk ersättning under den tid det tar.

Människor far mycket illa med de regler som regeringen infört. Det är dags för Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Cristina Husmark Pehrsson att ta ansvar för effekterna av den förda politiken. Gör om och gör rätt!

Veronica Palm

riksdagsledamot (S),
vice ordförande
i socialförsäkringsutskottet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA