Nej till utförsäkring

DEBATT: SJUKFÖRSÄKRINGEN2009-11-24

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson får mothugg för sin debattartikel i förra numret av ST Press. Veronika Palm, S, vill ta bort stupstocken i sjukförsäkringen.

Nästa år kommer 54 000 personer att utförsäkras ur sjukförsäkringen. Regeringen har bestämt att dessa personer då inte längre är sjuka. Regeringens så kallade rehabiliteringskedja är inget annat än en utsorteringskedja.

När Cristina Husmark Pehrsson i förra numret av ST Press berättar om sina tre propositioner inom sjuk­försäkringsområdet är det uppenbart att den mest omdebatterade och kritiserade, den om rehabiliteringskedjan, är ett föga genomtänkt hafsverk som undan för undan har ändrats och där nya »lösningar« har kommit till. Det dröjde bra länge innan någon över huvud taget visste vad som skulle hända med dem som utförsäkras ur sjukförsäkringen. De svar vi nu har är inte tillfredsställande.

Vi Socialdemokrater har knappast varit ensamma om att kritisera och varna regeringen för konsekvenserna av den förda politiken. Många, bland annat regeringens egna myndigheter, varnade för vad som skulle hända under 2010 men regeringen vägrade lyssna. Rege­ringens slarviga hantering har skadat förtroendet för sjukförsäkringen.

Vi kan ju alla bli sjuka eller skada oss. Då kan vi behöva stöd för att komma tillbaka till arbete. Vår arbetslinje vilar på en utvecklingslinje. Genom utbildning, kompetensutveckling eller rehabilitering vill vi ge människor möjlighet att varaktigt komma tillbaka till jobb. En väl fungerande sjukförsäkring förutsätter väl fungerande system för rehabilitering och stöd. Men ska insatserna vara framgångsrika måste det också finnas en trygg och bra försörjning.

De ensidigt riktade tidsgränser som regeringen inför reglerar hur länge människor kan vara sjuka. Det är detta som gör att mer än 50 000 personer automatiskt utförsäkras ur sjukförsäkringen. Det duger inte, Cristina Husmark Pehrsson. När det behövs mer aktiva insatser har regeringen svarat med att rusta ned samhällets stödinsatser. När det behövs mer av arbetsgivarnas och parternas medverkan tar man i praktiken bort arbetsplatsens ansvar. När fler behöver mer avancerat stöd för att kunna försörja sig på eget arbete sorterar man i stället bort de mest utsatta från sjukförsäkringen.

Det fanns brister i den tidigare sjukförsäkringen och det är ett av de områden där vi i Socialdemokraterna har omprövat vår politik. Det var inte bra att människor med tillfällig förtidspension blev kvar i sjukförsäkringen för länge, utan tillräcklig rehabilitering tillbaka till arbete. Därför har vi ägnat en stor del av den här mandatperioden åt att hitta nya lösningar som är bättre anpassade till den enskilde, en arbetslinje värd namnet där allas arbetsförmåga kan tas tillvara. Vi är dock på det klara över följande: regeringens förändrade regler och utförsäkringar är inte lösningen på problemet.

Vårt budskap är glasklart. Om man är sjuk och inte kan arbeta ska man ha rätt till sjukpenning, även om man är sjuk en längre tid.

Medan regeringen utförsäkrar sjuka tror vi på att satsa mer pengar på rehabilitering. I vårt budgetalternativ tar vi bort stupstocken i sjukförsäkringen. Samtidigt föreslår vi en kraftig satsning på rehabilitering och lönebidrag. Vi vill att alla de som nu kommer till Arbetsförmedlingen som har tillfällig sjukersättning ska erbjudas arbete eller utbildning. Det är ett löfte vi ger. Vi satsar i vårt budgetalternativ en miljard de närmaste åren för rehabilitering och dessutom ett handslag med ideell sektor om 10 000 lönebidrag för just den här gruppen.

Jag vill inte ha ett Sverige där man kan bli utförsäkrad! Jag vill ha en sjukförsäkring som bidrar till att människor kommer tillbaka till arbete, som täcker inkomstbortfall och som omfattar alla. Det är skillnaden mellan Socialdemokraternas och Moderaternas politik.

Veronica Palm
Riksdagsledamot (S),
vice ordförande i socialförsäkringsutskottet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av utköpt "besvär… (ej verifierad) fre, 11/27/2009 - 16:32
Tack Veronica

...men det är S som har bäddat för den situation vi skadade och sjuka befinner oss i. Jag blev utsatt för psykiska övergrepp och påfrestningar på mitt arbete och blev sjukskriven 2004 med diagnosen utmattningsdepression. Det tog några år att utveckla detta hälsotillstånd. Tyvärr så tog dåvarande statsråd Mona Sahlin ingen notis om den egna arbetslivdelegationens förslag till åtgärder för att stoppa mobbning som slagit ut tusentals arbetstagare om året under 10-15 år. Läs SoU 1999:96 och backa bandet. Släng partilojalitet och prestige all världens väg och medverka till att 22.000 anmälda arbetsskador får en rättslig prövning och 22.000 skadade människor chans till upprättelse via arbetsdomstolen direkt. BÖRJA DÄR!!
Inlagt av Anonym (ej verifierad) lör, 11/28/2009 - 17:21
Den utförsäkringskedja vi nu ser tillämpas är det praktiska resultatet av den utredning av socialförsäkringen som förra regeringen beställde (Berit Andnor) av ensamutredaren Anna Hedborg (s) år 2005, vilken utmynnade i ett antal skrifter med rubriken 'Samtal om socialförsäkringen'. I princip varenda av de åtgärder som föreslogs i utredningen anammades utan omsvep av alliansregeringen i samband med lagändringen 2008.

Det känns lite märkligt att socialdemokrater tenderar att vara så genuint bussiga när dessa befinner sig i opposition men betydligt mer kallhamrade när de befinner sig i regeringsställning.

För den som vill se någon verklig förändring gäller det att kunna se igenom de charader som spelas upp av respektive block inför väljarna, båda blocken samarbetar i praktiken kring en avveckling av sjukförsäkringen och sjukdomsbegreppet.
Inlagt av Marie (ej verifierad) ons, 12/09/2009 - 20:39
Detta påbörjades under Sossarnas tid att man började *friskskriva* sjuka människor .Trots läkarintyg så hade Fkassan egna betalda läkare som frisk skrev människor på pappret och redan då tog bort pengarna för de sjuka sen har Alliansen fortsatt på denna linje ännu hårdare och att det även drabbar de som nu blivit sjuka och man blirutförsäkrad alltså fler mäinnskor . Numer finns inga sjuka människor kvar de finns hos socialen eller som vår familj som nu får gå från hus och hem . Detta har hänt under alliansen man ska jobba fast man inte klarar det . Det spelar ingen roll hur mcket man tar bort pengarna för är man inte arbetsför så är man inte . Det går inte längre att sänka en sjuk människa än vad nu Alliansen har gjort ...

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA