Misstänksam människosyn

DEBATT: SJUKFÖRSÄKRINGEN2009-11-24

Siv Norlin från ST inom Försäkringskassan förvånas över Cristina Husmark Pehrssons historieskrivning och anklagar socialförsäkringsministern för att inte bemöta kritiken av förändringarna i sjukföräkringen.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons artikel i förra numret av ST Press får oss som är anställda på Försäkringskassan att reagera. Vi förvånas både över hennes historieskrivning och hennes totala oförståelse för den kritik som hennes egna reformer mött.

Inledningsvis skriver Cristina Husmark Pehrsson att många människor under många år haft en i huvudsak passiv sjukskrivning utan insatser. Vi undrar om hon någon gång har
funderat på orsakerna? Vi som funnits inom Försäkringskassan under hela 1990- och 2000-talet vet att Försäkringskassan hela tiden har lidit av bristande resurser för att kunna bidra till en god rehabilitering. Många gånger har valet stått mellan att betala ut sjuk­penning till människors försörjning eller satsningar på aktiva insatser för de sjukskrivna. Valet har då landat i att tillgodose de sjukskrivnas för­sörjning.

Nu har regeringen infört tidsgränser för sjukskrivning och meddelat att individerna därefter ska forslas in i introduktionsprogram utan hänsyn till om individen har någon arbetsförmåga. Det misslyckande som Cristina Husmark Pehrsson antyder att pilotprojektet var, berodde enligt vår uppfattning inte på att de inte fick den hjälp »de hade behövt« – utan på att de sjuka faktiskt var alltför sjuka för att kunna komma in i åtgärder.

Det är också anmärkningsvärt att Cristina Husmark Pehrsson inte tar tillfället i akt att med ett ord förklara och försvara det faktum att det står klart att vissa grupper av sjuka med regeringens nya regler kommer att förlora hela eller stora delar av sin inkomst. Dessa personer tycks socialförsäkringsministern inte låtsas om.

Det finns många människor som är för sjuka för att ha någon arbets­förmåga. Det är dessa som nu drabbas av regeringens misstänksamma människosyn och hurtfriska tillrop.

Siv Norlin
Ordförande, ST inom Försäkringskassan

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA