Bild: Getty Images

Stora kunskapsluckor om sexuella trakasserier

HÖGSKOLAN2018-10-15
Det finns väldigt lite kunskap om hur utbrett problemet med sexuella trakasserier är vid svenska högskolor och universitet, visar en forskningsöversikt från Vetenskapsrådet.

Efter förra höstens #metoo-upprop gav Vetenskapsrådet i uppdrag åt Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet att göra en internationell forskningsöversikt av studier om sexuella trakasserier inom akademin.

Studien visar att sexuella trakasserier förekommer inom alla discipliner och att de utsatta återfinns såväl bland studenter som bland doktorander och anställda.

Genomgången av den internationella forskningen visar att underrapportering är ett väl dokumenterat och omfattande problem. En majoritet av dem som utsätts för sexuella trakasserier inom universitetsvärlden rapporterar inte händelserna.

De flesta forskningsartiklar som ingår i översikten kommer från USA. I Sverige har det inte gjorts några större studier av hög kvalitet, enligt Vetenskapsrådet.

Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström hoppas att forskningsöversikten kommer att skapa diskussion. Som forskningsfinansiär hoppas han att Vetenskapsrådet ska få chans att ge pengar till forskare som vill hjälpa till att fylla i kunskapsluckorna kring problemen med trakasserier.

”Vi tar in och bedömer ansökningar, och de som har hög kvalitet finansierar vi. Men får vi inte in några ansökningar har vi ju svårt att stödja forskningen”, säger han till Sveriges Radio.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.