Högskolesamarbete ska motverka trakasserier

#METOO2019-03-08
Tre lärosäten lanserar på internationella kvinnodagen ett gemensamt program för att motverka trakasserier, sexism och annan utsatthet relaterad till kön inom akademien.

Karolinska institutets, Malmö universitets och KTHs forskare ska jobba tillsammans för att motverka trakasserier kopplade till kön, genus och sexualitet.

Tanken är att det ska mynna ut i att goda exempel på hur man kan jobba förebyggande ska spridas inom högskole- och universitetssektorn, säger samordnaren Ulrika Helldén till tidningen Universitetsläraren.

Till att börja med ska forskarna inom samarbetet inleda en studie för att ta reda på hur utbrett problemet med trakasserier är. Den tvååriga studien ska fokusera på alla yrkesgrupper inom universitets- och högskoleområdet.

Efter de två åren ska statistik från den inledande enkätstudien användas för att ta fram till förebyggande åtgärder.

”Det pågår en massa arbete med jämställdhet och lika villkor, men vi har problem med att vi inte sprider vår kunskap mellan lärosäten. Programmet ska fungera som en sammanhållande kraft”, säger Ulrika Helldén till Universitetsläraren.

Om fem år ska enkäten skickas ut igen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.