Stort sparbeting på Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2019-02-07
Ett växande underskott är orsaken till att Kriminalvården nu dragit i gång ett stort sparprogram. Myndigheten har inte gett besked om personalneddragningar, men enligt STs avdelningsordförande Per Sunneborn går det inte att spara på annat än personalkostnader.

Kriminalvårdens underskott är i dag 560 miljoner kronor och väntas öka kraftigt under 2019 om ingenting görs, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Om och hur de kommande besparingarna kommer att påverka de anställda är ännu oklart, enligt Kriminalvårdens presstjänst. Beslut om neddragningar kommer att tas löpande.

Men STs avdelningsordförande inom Kriminalvården, Per Sunneborn, säger till Publikt att det enda som myndigheten kan spara på är personalkostnaderna:

­– Så mycket pengar går inte att spara på annat än personal. Det går inte att stänga några anstalter eller häkten, för där har vi superfullt. 

Att budgeten är ansträngd är inte något nytt problem, förklarar han.

­– Vi har fått nya uppdrag, men inte mer pengar.

Per Sunneborn menar att det är viktigt att kärnverksamheten inte drabbas av besparingarna – något som även generaldirektör Nils Öberg trycker på i myndighetens pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.