Myndigheter oroade över platsbrist på häkten

KRIMINALVÅRDEN2019-03-04
Sju myndigheter med anknytning till rättsväsendet har mötts för att diskutera det ansträngda läget på svenska häkten. Samtliga myndighetschefer betraktar den höga beläggningen som ett mycket allvarligt läge.

Med anledning av det ansträngda läget i Sveriges häkten, ökningen av antalet klienter och platsbristen i Kriminalvården, genomfördes på fredagen ett möte mellan cheferna för Kriminalvården, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Ekobrottsmyndigheten och Migrationsverket, uppger Domstolsverket i ett pressmeddelande. Samtliga myndighetschefer betraktar läget som mycket allvarligt.

Kriminalvården presenterade sin lägesbild över beläggningssituationen och vilka åtgärder som kommer att vidtas, på både kort och lång sikt. Bland de planerade åtgärderna finns att öka antalet platser genom att konvertera anstaltsplatser till häktesplatser, använda besöksrum och andra utrymmen som häktesrum, samt att dubbelbelägga så att två intagna får dela rum.

Vid mötet diskuterades behovet av ytterligare samverkan mellan myndigheterna. Ett antal arbetsgrupper ska bildas, bland annat om samsittning i häkte för intagna med restriktioner, samt om förvarstagna.

”Jag deltog för att bli informerad om läget hos Kriminalvården och informera mig om möjliga konsekvenser över tid för domstolarna, och för att resonera om i vilken utsträckning Domstolsverket kan bidra i frågan”, kommenterar Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren i pressmeddelandet.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.