Villkorligt frigivna ska kunna få fotboja

KRIMINALVÅRDEN2019-03-14
Regeringen vill ha hårdare kontroll av villkorligt frigivna. Därför föreslås att den som blir villkorligt frigiven ska kunna få elektronisk fotboja, exempelvis för att skydda brottsoffer.

Grundregeln i svensk kriminalvård är att den som uppfört sig under anstaltstiden blir villkorligt frigiven efter två tredjedelar av sitt fängelsestraff. Den sista strafftiden ”avtjänas” i frihet, men med vissa restriktioner. Nu vill regeringen ge Kriminalvården bättre verktyg för att motverka att villkorligt frigivna återfaller i brottslighet, uppger justitieminister Morgan Johansson, S, till Ekot.

”På det här sättet ger man en större trygghet till dem som har utsatts för brott. Det är en väsentlig förändring som vi vill genomföra här. En poäng är att man med detta till exempel kan föreskriva områden som de inte ska få lov att vistas i. Det kan till exempel handla om områden där brottsoffret bor eller arbetar”, säger Morgan Johansson till Ekot.

Det regeringsförslag som tas upp för beslut på torsdagens regeringssammanträde innebär att den som är villkorligt frigiven ska kunna återföras till anstalten igen i ytterligare tre månader om personen missköter sig. Nuvarande system kan ge påbackning med högst 15 dagar.

Regeringen vill också öka möjligheterna att genomföra drogtester. Enligt justitieministern är det viktigt att se till att personer som släpps ut från fängelser inte återfaller i missbruk, eftersom det finns en nära koppling mellan missbruk och vissa typer av brott. Därför är det viktigt att samhället har löpande kontroller, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.