Ministern lovar mer till rättsväsendet

RÄTTSVÄSENDET2019-03-19

Justitieminister Morgan Johansson lovar att rättsväsendets myndigheter kommer att få höjda anslag i vårbudgeten. Enligt ministern var det regeringens avsikt att redan i höstas räkna upp anslagen.

Till SVT säger justitieminister Morgan Johansson, S, att den budget som röstades fram av oppositionen under hösten inte möjliggjorde de satsningar regeringen hade önskat. Nu lovar han mer pengar till myndigheterna inom rättsväsendet i vårbudgeten.

”Vi var ju avsatta som regering i höstas och kunde inte göra några satsningar på Kriminalvården. Och i den budget som röstades genom av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, där prioriterade man helt enkelt inte Kriminalvården”, säger Morgan Johansson till SVT.

Enligt Morgan Johansson har regeringen uppfattat signalerna från Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och domstolarna redan före valet. Men höstens regeringskris och den oppositionsbudget som röstades igenom i riksdagen stoppade de planerade satsningarna på rättsväsendet. Enligt Morgan Johansson är det de straffskärpningar som infördes under förra mandatperioden som lett till den höga belastningen på rättsväsendets myndigheter.

Enligt justitieministern kommer de pågående förhandlingarna om vårbudgeten att resultera i ökade anslag till rättsväsendets myndigheter. Häkteskrisen och överbeläggningarna inom Kriminalvården är i grunden positivt och visar på en effektivare brottsbekämpning, säger han till SVT.

Morgan Johansson.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Morgan Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA