Växande köer till domstolarna

RÄTTSVÄSENDET2019-09-09
Domstolsköerna växer över hela landet. Om utvecklingen fortsätter kommer domstolarna inte att klara de verksamhetsmål som regeringen satta upp, säger Domstolsverkets chef Martin Holmgren till TT.

Tingsrätter över hela landet drabbas av ökande arbetsbelastning. Rättegångar skjuts upp och fall läggs på hög, skriver TT. Förra året kom fler fall än någonsin in till tingsrätterna. Både antalet tvistemål och antalet brottmål ökade jämfört med året innan.

”Om utvecklingen fortsätter kommer domstolarna inte klara de verksamhetsmål som regeringen satt upp eller att kunna handlägga alla mål inom rimlig tid”, säger generaldirektör Martin Holmgren till TT.

Samtidigt som antalet ärenden ökar arbetar tingsrätterna med besparingsmål. För 2019 har Domstolsverket lagt ett besparingskrav på 0,5 procent av anslaget för 2019. Ökade pensionspremier som kostat Domstolsverket 50 miljoner har också påverkat budgeten, enligt Martin Holmgren.

Samtidigt anser Martin Holmgren att det inte hade varit rimligt att höja domstolarnas budget parallellt med polisens och åklagarnas. Det tog lång tid innan polisens omorganisation och satsning gav resultat och ledde till fler mål. För 2019 fick Domstolsverket den budget myndigheten hade begärt. Nu har Domstolsverket begärt ytterligare 650 miljoner kronor för 2020-2022 för att för att begränsa allvarliga konsekvenser för rättssäkerheten. Och för brottsoffer, åtalade och vittnen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.