Extra budgetpengar till nyanställningar

KRIMINALVÅRDEN2019-04-01

Kriminalvårdens anslag höjs med 335 miljoner kronor i regeringens förslag till vårändringsbudget för 2019. Anledningen är att fler intagna gör att personalkostnaderna ökar samt att myndigheten har tagit över transportuppdrag från Polisen, uppger SVT.

Regeringen och två andra partierna bakom januariöverenskommelsen, Centerpartiet och Liberalerna, kommer i sitt förslag till vårändringsbudget öka Kriminalvårdens anslag för 2019 med 335 miljoner kronor, enligt SVT Nyheter.

Av de extra pengarna ska 230 miljoner kronor gå till ökade kostnader för transporter, sedan Kriminalvården fått ta över en del sådana uppdrag som tidigare legat inom Polisens ansvarsområde.

Resten ska utnyttjas till att anställa mer personal. Det är nödvändigt eftersom de intagna blir allt fler, enligt Johan Pehrson, som är Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson. ”Våra häkten och fängelser går på högtryck med tanke på den starka tillströmningen av nyintagna, därför behöver de bemannas upp”, säger han till SVT.

Myndighetens nuvarande budget är nio miljarder kronor, vilket betyder att anslaget ökas med ungefär fyra procent om förslaget går igenom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA