JO: Oacceptabelt att häktade placeras i arrest

KRIMINALVÅRDEN2019-03-28
Överfulla häkten har på senare tid lett till att häktade personer placerats i Polisens arrester. Nu har Justitieombudsmannen, JO, granskat situationen i Dalarna och påpekar att hanteringen inte är förenlig med gällande lagstiftning.

Bristen på häktesplatser i Dalarna har lett till att Polismyndigheten tvingats placera häktade personer i celler i arresten i Borlänge och Mora, så länge som upp till två veckor. Det är oacceptablet, skriver JO i ett uttalande efter en inspektion.

När JO gjorde ett besök på arresten i Borlänge i början av mars var sju häktade placerade i polisens arrest, en i Borlänge och sex i Mora, på grund av platsbrist på häktet.

Enligt JO saknar polisarresten de fysiska förutsättningarna för att tillgodose de häktades rättigheter och behov.

”Jag förutsätter att Polismyndigheten har informerat Justitiedepartementet om de förhållanden som för närvarande råder i vissa av landets polisarrester. Eftersom de uppgifter som kommit fram är allvarliga skickar jag detta protokoll till departementet för kännedom. Jag vill också upplysa om att chefs-JO Elisabeth Rynning nyligen har beslutat att i ett särskilt initiativärende utreda vad den ansträngda beläggningssituationen inom Kriminalvården får för konsekvenser för de frihetsberövade”, skriver JO Cecilia Renfors i ett uttalande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.