JO: Intagna drabbade vid platsbrist

KRIMINALVÅRDEN2019-06-12
Bristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.

Mediernas rapporter om bristen på platser i Kriminalvårdens häkten gjorde att chefs-JO Elisabeth Rynning under våren beslutade att göra en granskning av beläggningssituationen. Under april och maj har åtta häkten och riksmottagningen på Kumlaanstalten inspekterats.

Samtliga inspektioner visade på en ansträngd platssituation, där beläggningen tidvis är över 100 procent. Vid överbeläggning har häktena bland annat använt besöksrum och isoleringsceller för placering av intagna. Det förekommer att intagna får dela cell. Platsbristen har också lett till att Kriminalvården flyttat intagna mellan olika häkten.

”Förflyttningarna påverkar de häktades möjligheter till kontakt med anhöriga, deras tillgång till mediciner och det har även kommit fram att ständiga flyttar skapar oro hos de intagna. I ett par fall har svårt sjuka eller skadade intagna förflyttats upprepade gånger”, konstaterar Elisabeth Rynning i ett pressmeddelande.

Det har förekommit att intagna behövt dela celler där toaletten saknar dörr, vilket man har upplevt som jobbigt. Intagna har också klagat på dålig ventilation och att det är varmt i cellerna. Många av de intagna har berättat att de känner en oro och rädsla över att behöva dela cell med en okänd person. På vissa häkten har de intagna tvingats sova på madrasser på golvet.

JOs inspektioner har tydligt visat att platsbristen i Kriminalvårdens fängelser är en viktig orsak till att intagna blir kvar i häkte. JO har skickat över sina inspektionsprotokoll till myndigheten och kräver svar på hur platssituationen i anstalterna ska förbättras. JO undrar också när Kriminalvården bedömer att den kan tillgodose platsbehovet genom ordinarie häktes- och anstaltsplatser. JO kräver svar senast 2 september.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.