Politiker vill hyra fängelseplatser utomlands

KRIMINALVÅRDEN2019-08-27
Nu vill flera av riksdagspartierna hyra utländska fängelseplatser för svenska brottslingar, rapporterar Ekot. Syftet skulle vara att komma till rätta med Kriminalvårdens akuta platsbrist.

Bristen på platser på de svenska anstalterna är akut. Beläggningen i landets fängelser är i augusti enligt Kriminalvården nästan uppe i 100 procent. En lösning som nu prövas är att förlägga två intagna i bostadsrum avsedda för en. Flera riksdagspartier anser att man ska pröva att hyra fängelseplatser i andra länder, en metod som tidigare har prövats i Norge.

”Jag tycker att man måste överväga detta under en kortare period, tills vi har byggt ifatt med nya, moderna svenska anstaltsplatser. Där är planen ambitiös och omfattande, men det kommer att ta tid”, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till Ekot.

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna föreslagit att anstaltsplatser hyrs i andra EU-länder. Förutom Liberalerna står också Kristdemokraterna bakom förslaget.

”Vi är positiva till att vända på alla stenar som finns. Sedan tror inte jag att det här är den enskilda lösning som löser hela problemet med platsbristen. Vi ser ju att det saknas 1 000 platser på anstalter och i häkten. Här har inte regeringen en tillräckligt bra plan”, säger KDs rättspolitiske talesperson Andreas Carlson till Ekot.

Men justitieminister Morgan Johansson, S, är skeptisk till idén. Han säger till Ekot att Norge fick betala närmare en miljard kronor för att hyra 240 fängelseplatser i Nederländerna. Regeringens ambition är i stället att fler utländska intagna ska avtjäna straffen i sina hemländer.

”Då är det ju hemländerna som betalar, inte Sverige”, säger Morgan Johansson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.