Stressigt hos regeringen

ARBETSMILJÖ2003-12-16

Arbetsbelastningen är ett problem för Regeringskansliet. Det konstaterar Arbetsmiljöinspektionen efter en inspektion.

Arbetsmiljöinspektionen, tidigare Yrkesinspektionen, har inspekterat arbetsmiljön på Näringsdepartementet, Finansdepartementet och kansliets förvaltningsavdelning.
I alla tre granskningarna understryker inspektionen att det är arbetsgivarens ansvar att se till att det råder balans mellan mängden arbetsuppgifter och resurser.

I intervjuer med anställda på Näringsdepartementet framkom att man ofta arbetar över och att medarbetarna är mycket lojala och aldrig säger nej till en förfrågan. Arbetet anses ofta stimulerande, men många känner sig alltför stressade och det finns sällan tid för återhämtning eller kompetenshöjning. Stressrelaterade sjukdomsfall förekommer.
Problemen är likartade på Finansdepartementet. Medarbetarna säger sig dock uppleva en positiv attitydförändring från ledningen och att regelmässig övertid inte uppmuntras. Mellan 1999 och 2000 minskade övertidsuttaget med 30 procent. Departementet har relativt unga medarbetare, hög personalomsättning och låg sjukfrånvaro.

– Vi kommer att driva de här frågorna vidare, säger ST-Regeringskansliets ordförande Ann-Marie Nilsson. Det behövs antingen mer resurser eller färre arbetsuppgifter. Regeringskansliet är en slimmad organisation.
– Men det krävs också bättre planering. I ett politiskt styrt och ryckigt arbete behövs en planering för det oplanerade, men vi har till och med dålig framförhållning när det gäller sådant som går att planera.
ST-avdelningen ska nu gå ut och fråga medlemmarna vad de anser om sin arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA