TCO vill ha ökade anslag till vidareutbildning

FACKLIGT2018-04-19
TCO vill att högskolan ska få mer betalt för att utbilda redan yrkesverksamma. Kompetensutveckling och vidareutbildning behöver få betydligt mer fokus inför valet, skriver ordförande Eva Nordmark i en debattartikel.

TCO vill att högskolan ska få ett tydligt omställningsuppdrag, skriver TCO-ordföranden Eva Nordmark i sin debattartikel i Upsala Nya Tidning. Hon föreslår tre alternativ för hur resurserna kan fördelas för att lärosätena ska få bättre förutsättningar att leverera utbildning som bättre matchar de yrkesverksammas behov.

Ett alternativ är att en del av lärosätenas anslag öronmärks för utbildningar som passar för vidareutbildning. Ett annat alternativ är att ge högre ersättning till lärosätena för de studenter som är registrerade just för vidareutbildning. Det tredje alternativet är att fördela anslagen efter ansökan från lärosäten. Då kan lärosätena själva ansöka om att få anordna utbildningar i samarbete med andra aktörer, som branschorganisationer, arbetsmarknadens parter eller Arbetsförmedlingen.

”Det ökande behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling bland yrkesverksamma är något som TCO har haft som huvudprioritet under de senaste åren. Vi har en enorm dynamik på svensk arbetsmarknad där ungefär 900 000 jobb omsätts varje år, 450 000 försvinner och fler tillkommer. I varje yrkesgrupp så sker stora förändringar. Tiden när det räckte med att utbilda sig en gång inför yrkeslivet är förbi, och i dag behöver man ständigt fylla på med ny kunskap genom hela yrkeslivet”, skriver Eva Nordmark.

TCO vill att möjligheten till kompetensutveckling och vidareutbildning hamnar i fokus inför valet, och uppmanar alla partier att kliva fram i debatten om framtidens kompetensförsörjning för en fortsatt expansiv och kunskapsintensiv arbetsmarknad.

”För att säkerställa svensk konkurrenskraft är möjligheten till kompetensutveckling och livslångt lärande genom hela yrkeslivet avgörande – inte minst för att säkra framtidens välfärd som gör oss till ett land med möjligheter till klass- och utbildningsresor för alla”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.