TCO vill ha ökade anslag till vidareutbildning

FACKLIGT2018-04-19

TCO vill att högskolan ska få mer betalt för att utbilda redan yrkesverksamma. Kompetensutveckling och vidareutbildning behöver få betydligt mer fokus inför valet, skriver ordförande Eva Nordmark i en debattartikel.

TCO vill att högskolan ska få ett tydligt omställningsuppdrag, skriver TCO-ordföranden Eva Nordmark i sin debattartikel i Upsala Nya Tidning. Hon föreslår tre alternativ för hur resurserna kan fördelas för att lärosätena ska få bättre förutsättningar att leverera utbildning som bättre matchar de yrkesverksammas behov.

Ett alternativ är att en del av lärosätenas anslag öronmärks för utbildningar som passar för vidareutbildning. Ett annat alternativ är att ge högre ersättning till lärosätena för de studenter som är registrerade just för vidareutbildning. Det tredje alternativet är att fördela anslagen efter ansökan från lärosäten. Då kan lärosätena själva ansöka om att få anordna utbildningar i samarbete med andra aktörer, som branschorganisationer, arbetsmarknadens parter eller Arbetsförmedlingen.

”Det ökande behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling bland yrkesverksamma är något som TCO har haft som huvudprioritet under de senaste åren. Vi har en enorm dynamik på svensk arbetsmarknad där ungefär 900 000 jobb omsätts varje år, 450 000 försvinner och fler tillkommer. I varje yrkesgrupp så sker stora förändringar. Tiden när det räckte med att utbilda sig en gång inför yrkeslivet är förbi, och i dag behöver man ständigt fylla på med ny kunskap genom hela yrkeslivet”, skriver Eva Nordmark.

TCO vill att möjligheten till kompetensutveckling och vidareutbildning hamnar i fokus inför valet, och uppmanar alla partier att kliva fram i debatten om framtidens kompetensförsörjning för en fortsatt expansiv och kunskapsintensiv arbetsmarknad.

”För att säkerställa svensk konkurrenskraft är möjligheten till kompetensutveckling och livslångt lärande genom hela yrkeslivet avgörande – inte minst för att säkra framtidens välfärd som gör oss till ett land med möjligheter till klass- och utbildningsresor för alla”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA