Uppsägning väntar efter misshandel i arresten

POLISEN2024-04-11

En arrestvakt döms till villkorlig dom för misshandel av en intagen man. Han ska även betala skadestånd till offret. I domen har tingsrätten tagit hänsyn till att mannen kommer att förlora jobbet.

Den händelse som ligger till grund för tingsrättens dom inträffade när en man skulle släppas efter att ha stört ordningen på stan och tillbringat några timmar i arresten. När han skulle klä på sig i ett avvisiteringsrum sade han ”fuck you” till arrestvakten, som tog ett strypgrepp på honom och tryckte ned honom på en bänk.

Arrestvaktens kollega berättade senare om det inträffade för en annan arbetskamrat, och det gjordes en polisanmälan.

Arrestvakten nekade till brottet och hävdade att den arresterade mannen uppträtt hotfullt, och att han själv använt ett befogat och proportionerligt våld. Domstolen ansåg det dock klarlagt, både genom kollegans vittnesmål och genom övervakningsfilm, att det var fråga om uppsåtlig misshandel.

Den anställde kommer att förlora sitt arbete, konstaterade tingsrätten, och dömde honom därför enbart till villkorlig dom utan dagsböter. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 15 000 kronor till den misshandlade mannen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA