Utredningen om sjuk- och aktivitetsersättningen överlämnas till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Utredningen om sjuk- och aktivitetsersättningen överlämnas till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Utredning föreslår ändrade regler för sjukersättning

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2021-08-20

Den statliga utredningen om sjuk- och rehabiliteringsersättningen föreslår att delar av regelverket mjukas upp. Bedömning av arbetsförmåga ska göras mot den enskildes tidigare yrken, inte mot hela arbetsmarknaden, enligt förslaget.

”Trygghet vid sjukdom är en central del av vår välfärd. Det kräver att vi ser över dagens regelverk. Det finns goda skäl att se över inte minst kraven i sjukersättningen för äldre, som närmar sig pensionen och är utslitna efter ett hårt arbetsliv. Jag ser fram emot att ingående ta del av utredningens förslag och arbeta vidare med dessa i regeringskansliet”, förklarade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, i samband med att han tog emot utredningens betänkande.

När den försäkrade har högst fem år kvar med rätt till sjukersättning – för närvarande går den gränsen vid 60 års ålder – bedöms i dag arbetsförmågan i jämförelse med alla arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Den särskilde utredaren Samuel Engblom föreslår att arbetsförmågan bara ska bedömas mot arbeten i yrken som personen har erfarenhet av, samt andra lämpliga arbeten som är tillgängliga.

Utredningen föreslår också att rätten till sjuk- och aktivitetsersättning ska bedömas mot samma arbetsmarknadsbegrepp som gäller för rätten till sjukpenning. Det ska minska risken för att personer blir kvar i sjukpenningsystemet, även om det inte finns fler åtgärder att ta till för att få en förbättrad arbets­förmåga.

Utredningen vill också införa en ny förmån, preventionsersättning. Den ska ersätta den nuvarande förebyggande sjukpenningen. Samtidigt utvidgas ersättningen till fler typer av insatser än dagens förmån. Syftet är att fler ska få förebyggande insatser för att förhindra sjukskrivning. Utredningen föreslår också att Försäkringskassan ska vara skyldig att inom 60 dagar ha klarlagt den försäkrades behov av rehabilitering.

Utredningen föreslår dessutom att prövotiden för studier förlängs från sex till tolv månader för personer med aktivitetsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA