Majoritet stöder ändrade sjukförsäkringsregler

SJUKFÖRSÄKRING2021-10-18
En majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott ställer sig bakom regeringens förslag till mildrade regler för vilka yrken långtidssjukskrivna ska prövas mot. Beslut ska fattas nästa vecka.

Sjukskrivnas rätt till sjukpenning ska efter sex månaders sjukskrivning prövas mot arbeten inom en viss yrkesgrupp, i stället för som i dag mot hela arbetsmarknaden. Det är innebörden av regeringens förslag till nya regler. Vilka yrkesgrupper som kommer att finnas är ännu inte klart, men varje grupp ska innehålla yrken som ställer likartade krav, till exempel en grupp för vård- och omsorgsyrken.

Enligt Ekot finns nu en majoritet i utskottet för regeringens förslag, som vunnit stöd från Sverigedemokraterna.

”Så som det har fungerat fram tills nu har varit helt orimligt när människor bedömts mot fiktiva fantasijobb som jag brukar kalla det, jobb som inte finns på riktigt. Och det måste bli mycket tydligare vilka yrkesgrupper man prövas mot. För att minska risken för helt orimliga utförsäkringar”, säger Julia Kronlid, SD, till Ekot.

Moderaternas Maria Malmer Stenergard tror inte att en lagändring kommer göra det bättre:

”Försäkringskassan måste bli bättre på att motivera sina beslut, men det här riskerar bara att det blir krångligare. Domstolarna pekar på att det riskerar att bli ännu otydligare och fler överklaganden till följd av det. Och det är ju inget som hjälper den enskilde tillbaka i arbete”, säger hon till Ekot.

Socialförsäkringsutskottet ska justera sitt betänkande om ärendet i morgon, tisdag, och riksdagen fattar beslut på onsdag nästa vecka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.