Riksdagen sade ja till ändrade regler för sjukpenning

SJUKFÖRSÄKRING2021-10-28
Rätten till sjukpenning efter sex månader kommer från 1 september nästa år att prövas mot en eller flera yrkesgrupper, i stället för mot hela arbetsmarknaden. Det står nu klart sedan samtliga partier i riksdagen utom Moderaterna röstat för regeringens förslag om ändrade regler.

Tidigare har rätten till sjukpenning efter 180 dagar prövats mot så kallade normalt förekommande arbeten. Men begreppet har enligt regeringen varit svårt att förstå. Försäkringskassan har också fått kritik för att arbetsförmågan hos den enskilde bedömts mot jobb som antingen inte finns eller är omöjliga att få för individen.

Efter ett beslut i riksdagen där samtliga partier utom Moderaterna röstade ja kommer sjukskrivna nu i stället att prövas mot normalt förekommande arbeten i en eller flera specifika yrkesgrupper. Exakt hur dessa grupper kommer att se ut är ännu inte klart.

Förändringen ska göra Försäkringskassans beslut om sjukpenning tydligare och mindre schablonartade. De nya reglerna ska också göra det enklare för sjukskrivna att förstå vilka arbeten myndigheten förväntar sig att de ska klara av.

De nya reglerna gäller från 1 september nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.