Vart femte brott ett hatbrott

BROTTSLIGHET2020-12-02

Var femte person som utsatts för ett brott uppger att det var fråga om ett hatbrott, visar Brottsförebyggande rådets årliga nationella trygghetsundersökning.

En femtedel av alla som utsatts för brott enligt nationella trygghetsundersökningen, NTU, uppger att det fanns ett hatbrottsmotiv, skriver Brottsförebyggande rådet, Brå, i ett pressmeddelande. Det är också vanligt att det finns fler än ett hatbrottsmotiv bakom brottet.

Brå har gjort en fördjupningsstudie på NTU 2019 kring förekomsten av hatbrott. I studien redovisar Brå hur vanligt det är att personer som utsatts för brott uppger att brottet varit ett hatbrott. Brå har också granskat skolundersökningen om brott, SUB, och politikernas trygghetsundersökning, PTU.

­­”I alla grupper är det vanligast att ha blivit utsatt för hatbrott på grund av hudfärg, nationalitet eller etnisk bakgrund, följt av religionstillhörighet”, konstaterar Brås utredare Anna Gavell Frenzel i pressmeddelandet.

Av de personer som i NTU uppgett att de blivit utsatta för brott angav var femte person, 22 procent av männen och 18 procent av kvinnorna, att det fanns ett hatbrottsmotiv. Bland elever i årskurs nio uppgav var tionde att de utsatts för hatbrott och bland politiker är siffran åtta procent.

Gemensamt för de tre undersökningarna är att de utsatta ofta uppger att det förekommit mer än ett hatbrottsmotiv vid det brott de utsatts för.

”När man talar om att det förekommit flera hatbrottsmotiv vid samma händelse är det viktigt att komma ihåg att hatbrott handlar om gärningspersonens motiv och föreställningar om vad den utsatta till exempel har för religion eller sexualitet. Om de föreställningarna stämmer eller inte spelar egentligen ingen roll, ett homofobiskt hatbrott är ett homofobiskt hatbrott även om den utsatte inte är homosexuell”, understryker Anna Gavell Frenzel.

Fakta - Hatbrott

Hatbrott utgörs av brott där motivet kan kopplas till rädsla, fientlighet eller hat gentemot en viss nationalitet, etnicitet, hudfärg, religion, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet. Hatbrott kan riktas mot enskilda, men även mot föreningar, institutioner och dess representanter.

Källa: Brå

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Brottslighet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA