Besök din arbetsgivare i sommar

PÅ JOBBET: DIN SEMESTER2003-12-08

Visst är det skönt med sol, bad och sommarstuga. Men efter ett tag kan du behöva komma iväg från idyllen. Varför inte utforska arbetsgivarens egna smultronställen? ST guidar.

Av:  Christian Örjestål

Längst i norr, vid inkörsporten till den jämtländska fjällvärlden, tar vi ett första stopp. Här hittar vi Átjje.

Ájtte står mitt i korsningen
mellan natur och kultur,
mellan dåtid och framtid,
mellan samiskt och svenskt.

Ájtte i Jokkmokk, ett av Sveriges senaste tillskott på museihimmelen, är ett specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur. Ett måste för den som är intresserad av den samiska kulturen och ett viktigt stopp för fjällturisten.

Några guldkorn:
17/5–25/8
Unga samiska slöjdare.
20/6–1/9
Samerna. Solen och Vindens folk.
Mer information:
www.ajtte.com

Någonting helt annat hittar vi på Medelhavsmuseet i Stockholm.
Den 23 mars öppnande museet en populär utställning om Egyptens djur. Med spännande scenografi visar utställningen upp egypternas förhållande till djuren. Egypterna ansåg att alla djur – även människan – och växter var skapade tillsammans och skulle broderligt dela på jordens tillgångar.
Utställningen är anpassad speciellt för att passa barn och barnfamiljer och alla barn och ungdomar under 20 år har fri entré till museet.
Mer information:
www.medelhavsmuseet.se

Stockholm har mycket att erbjuda.
En historisk upptäcktsfärd till Gripsholms slott till exempel.
Några mil sydväst om Stockholm ligger Mariefred och det är där vi hittar Gustav Vasas gamla slott, Gripsholm. Många kungligheter har efter Vasa haft slottet som bostad. Idag är Gripsholms slott en av de största attraktionerna i Södermanland.
På slottet finns även statens porträttsamling, världens äldsta nationella porträttgalleri – grundat 1822 av Karl XIV Johan.
Mer information:
www.royalcourt.se

Nationalmuseum, som delar ansvaret för Gripsholms slott tillsammans med Kungliga Husgerådskammaren och Statens Fastighetsverk, är en attraktion utöver det vanliga.
Nationalmuseums samlingar innehåller konst från medeltid fram till 1900-talets början. Tyngdpunkten ligger på svenskt 1700- och 1800-talsmåleri men även holländskt 1600-tal och franskt 1700-tal finns representerat. Den franska samlingen räknas till en av de främsta i världen.
Sommaren stora utställning, ”Konst kräver rum”, visar upp det mesta som Nationalmuseum har att erbjuda. Utställningen är något av museets födelsedagspresent till Stockholm som fyller 750 år.
Mer information:
www.nationalmuseum.se

I Norrköping finns en byggnad som kallas för Strykjärnet. Det lite lustiga namnet till trots, en gång i tiden kallades huset för Sveriges vackraste fabrik av ingen mindre än Carl Milles.
I Strykjärnet huserar idag Arbetets museum. Ett modernt museum som riktar blicken mot vår samtidshistoria och arbetslivets utveckling.
I sommar är det möjligt att mixa semestern med lite allvar. Under hela sommaren pågår utställningen ”Kärlek, Makt & Systerskap – 30 år av kvinnokamp”. En utställning som tar avstamp i 70-talets kvinnorörelse och springer i mål ungefär samtidigt som dagens nyfeminism blir folklig.
Vad återstår för att Sverige ska bli världens mest jämställda land är frågan som ställs.
Mer information:
www.arbetetsmuseum.se

Dansmuseet i Stockholm är spänning. Tillbaka till sina rötter vid Gustav Adolfs torg är Dansmuseet en nöjd hyresgäst som alltid erbjuder intressanta utställningar. I sommar heter utställningen ”Body & soul” och är signerad av fotokonstnären Gert Weigelt. Jag ska inte avslöja alltför mycket – men både ett och annat ögonbryn lär höjas innanför Dansmuseets väggar den här sommaren.
Mer information:
www.dansmuseet.nu

Avslutningsvis vänder vi blicken mot Karlskrona och Marinmuseet. Här kan man nämligen lämna torra land för en stund och ge sig ut på böljan den blå. Bland annat kan den som vill prova att segla världens äldsta kappseglande båtar, så kallade Barkar.
Den som trivs bättre i land kan lätt fördriva några timmar inne på Marinmuseet.
Mer information:
www.marinmuseum.se

Fler heta sommartips:
Skansen: www.skansen.se
Vasamuseet: www.vasamuseet.se
Armémuseum: www.armemuseum.org
Dramaten: www.dramaten.se
Arkitekturmuseet: www.arkitekturmuseet.se
Millesgården: www.millesgarden.se
Flygvapenmuseum: www.flygvapenmuseum.nu
Historiska museet: www.historiska.se
Kungliga myntkabinettet: www.myntkabinettet.se
Livrustkammaren: www.lsh.se
Skokloster slott: www.lsh.se
Halwyllska museet: www.lsh.se
Riksteatern: www.riksteatern.se
Bildmuseet i Umeå: www.umu.se/bildmuseet
Sjöhistoriska museet: www.sjohistoriska.nu

Ha en trevlig sommar!

Ps. Skicka gärna ett vykort: Statstjänstemannen, Box 5044, 102 41 Stockholm Ds.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA