Det statliga ledarutvecklingsprogrammet har varit nyttigt för Laurent Saunier: »Efter femton år på ett amerikanskt företag behövde jag lära mig hur man arbetar i en idéburen och icke vinstdrivande offentlig organisation«, säger han.
Bild: Casper Hedberg
Det statliga ledarutvecklingsprogrammet har varit nyttigt för Laurent Saunier: »Efter femton år på ett amerikanskt företag behövde jag lära mig hur man arbetar i en idéburen och icke vinstdrivande offentlig organisation«, säger han.

Chef från näringslivet får lära sig leda i staten

PÅ JOBBET: VINNOVA2017-03-28
För ett år sedan kom ST-medlemmen Laurent Saunier från ett chefsjobb i den privata sektorn till arbetet som enhetschef på innovationsmyndigheten Vinno­va. Redan andra dagen på det nya jobbet började han ett ledarutvecklingsprogram som gav förståelse för hur svenska staten fungerar.

– Efter femton år på ett amerikanskt företag behövde jag »formatera om« mig lite, och lära mig hur man arbetar i en idéburen och icke vinstdrivande offentlig organisation, säger Laurent Saunier. Och jag kan varmt rekommendera den här utbildningen.

Vinnovas nyrenoverade lokaler i Stockholms city består i princip av ett enda stort rum med arbetsbord och fika­lokal, med väggar i samma glada ljusgröna färg som i myndighetens logo­typ. Här finns ingen känsla av byrå­krati och stela strukturer som en del förknippar med statlig förvaltning, konstaterar Laurent Saunier. Men ändå finns påtagliga skillnader mot hans förra arbetsplats.

– Som chef i staten är det otroligt viktigt att behandla alla lika. Det gäller förstås i rekryteringar, men även när vi ska besluta om pengar till olika projekt. Vi tittar också mycket på hur vi skriver våra texter och formar våra system utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Det är väldigt spännande!

Under utbildningen, som pågick under åtta månader med internat och kortare tematräffar, fick Laurent Saunier också lära sig hur arbetsrätten tillämpas i staten och om arbetsgivarnas relationer med de fackliga parterna.

– Vi fick träffa en oerhört pedagogisk jurist på Arbetsgivarverket, och det var mycket nytt för mig med juridiken.

Utbildningen har bidragit till att Laurent Saunier kände sig bekväm i sin roll snabbare än han annars skulle ha gjort, säger han.

– Det finns saker som är väldigt uppen­bara för dem som arbetat i staten en tid, men som jag inte kände till. Det var lite skakigt i början. Men nu känner jag att jag kan reglerna bättre och gör rätt, och kan fokusera på sakfrågorna.

Emellanåt kan dock tankesätt från privat företagande göra sig påminda, medger han och ler.

– Jag har fortfarande vissa reflexer som är mer företagsmässiga. Jag kan tänka: »Vad tjänar vi på det här?«

Åsa Stål, HR-specialist på Post- och telestyrelsen och projektledare för Rörlighet i staten, det myndighetssamarbete som utbildningen är en del av, säger att ledarutvecklingsprogrammet är tänkt att ge flera saker. Dels en grundläggande ledarutveckling, dels ett kontakt­nät med andra chefer i staten, men också insikter om det speciella med statlig tjänst.

– Det är jätteviktigt att förstå den statliga värdegrunden och arbetsgivarrollen. Man kan tycka att vissa saker är krångliga eller byråkratiska, men man får en förståelse när man ser vilka värden som ska säkras.

Samverkan om utbildning och nätverk

  • Utbildningen Ledarskaps­utveckling är ett av flera program som drivs av 14 sam­verkande statliga myndigheter under namnet Rörlighet i staten.
  • Andra verksamheter i samarbetet är utbytestjänst­göring, mentorskapsprogram, utvecklingstjänstgöring, professionella nätverk och seminarier.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.