Coacha och påverka din chef till att bli bättre

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2012-05-09

Hur reagerar du om jag påstår att du har den chef du gjort dig förtjänt av?

Av:  Gert Ohlin

Låt mig förklara vad jag menar:

Att vara chef och utöva ledarskap i dag är ofta en väldigt tuff uppgift. Den uppfattningen bygger jag på samtal med hundratals chefer som jag träffat under bara det senaste året och på de chefskartläggningar som jag och mina kolleger genomför. Det som kännetecknar dagens chefer, om jag ska generalisera, är tidsbrist i allmänhet och brist på tid för ledarskap och dialog med medarbetarna i synnerhet.

Chefer beter sig precis som alla andra – de prioriterar de uppgifter som får störst negativa konsekvenser om de inte utförs. Ofta prioriteras möten med ledningen, kolleger, kunder, leverantörer och samarbetspartners väldigt högt, liksom arbete med planer, utredningar och remisser av olika slag – för att inte tala om budgetarbete och resultatuppföljning. Är din chef dessutom själv operativ i verksamheten blir det inte mycket tid över för ledarskap. Det är i det ljuset min uppmaning att coacha din chef ska förstås.

Tillhör du dem som inte är riktigt nöjd med din närmaste chef så tycker jag att du ska ta varje tillfälle i akt att faktiskt påverka henne eller honom. Detta gör du bäst genom att konstruktivt och så ofta det krävs påtala vilka av dina förväntningar som chefen har uppfyllt respektive inte har uppfyllt.

Jag kan lova dig att din chef kommer att uppskatta detta, förutsatt att hon eller han besitter grundläggande ledaregenskaper och att du framför dina synpunkter på ett vänligt och konstruktivt sätt. Genom att du återkopplar hur du upplever ledarskapet visar du tydligt att du bryr dig om din chef.

En chef som aldrig eller sällan får någon feedback får väldigt svårt att lyckas i sitt ledarskap eller att prioritera det tillräckligt högt. 

Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare

  

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA