Kontraktet utan underskrift

PÅ JOBBET: VILLKOR2008-05-13

Det mesta som styr ditt jobb finns det inga papper på. Avgörande villkor är ofta bara informellt överenskomna eller underförstådda. Dessa psykologiska kontrakt är förmodligen viktigare än du tror.

Av:  Sofia Brax

Tror du att den som bara tittar på ditt anställningskontrakt skulle kunna lista ut vad du egentligen gör under en arbetsdag? Exakt vilka dina arbetsuppgifter är, i verkligheten? Hur väl du förväntas utföra dem? Och hur fort? För att inte tala om vad du har för möjlighet att uträtta ett ärende, ringa privata samtal eller dra upp 92 ex av bostadsrättsföreningens årsmötesprotokoll på jobbkopiatorn?

Visserligen har du rätt att få dina arbetsuppgifter beskrivna i anställningsavtalet, men ofta blir detta mycket kortfattat. Väldigt mycket av villkoren på jobbet styrs bara av informella överenskommelser med dina närmaste chefer, uttalade eller outtalade. Ibland gäller de hela arbetsgruppen, ibland bara dig. Det är alltså detta som inom arbetslivsforskningen kallas för psykologiska kontrakt.

Kerstin Isaksson är professor i psykologi vid Mälardalens högskola och har under många år speciellt studerat fenomenet.

– Egentligen är det ett utbyteskontrakt, säger hon: Vad behöver jag göra för att få min lön? Och kan jag även få ut något mer, trevligt bemötande, karriärmöjligheter? Och vad behöver jag göra i gengäld i så fall?

De psykologiska kontrakten håller på att få allt större betydelse på en alltmer flexibel arbetsmarknad. Samtidigt är de mycket bräckliga – det räcker med att du får en ny chef, så kan allt vara borta. Därför är det bra att vara medveten om de här kontrakten. Vad de innehåller. Vad de är värda. Och hur man handskas med dem.

Nya kollegor

Den nya kollegan anländer punktligt till mötet klockan halv fyra och förfasas över att ingen är på plats ännu. Vad ingen upplyst om är att alla börjar med att hämta en kopp kaffe i fikarummet och att eftermiddagsmötena i praktiken startar fem minuter efter utsatt tid.

Den första tiden på ett nytt jobb är jätteviktig för att förstå det psykologiska kontraktet.

Tips: Hjälp nya kollegor genom att berätta för dem om allt det där som är införstått: när ni brukar gå hem, hur ni tar raster, i vilken mån ni brukar samarbeta. Annars får de en mycket svårare process. Och så kommer de att avbryta dig med ständiga frågor.

Outtalade regler

Det har länge varit tradition att gå hem tidigt på fredagar. Men så är det någon som får för sig att avkräva chefen på ett formellt besked om detta, inför hela arbetsgruppen. Till slut har chefen inget val: På fredagar slutar vi fem, som alla andra dagar.

En del psykologiska kontrakt är mer uttalade än andra. En del bygger på chefens tysta godkännande. Sådant som chefen tycker är ok, bara man inte frågar.

Tips: Gillar man de villkoren ska man vara väldigt försiktig med att ta upp dem på agendan. För då kan chefen tvingas säga nej.

Ny chef

Vid omorganisationen fick Nina en ny chef, och över en natt försvann alla de villkor hon skaffat sig de senaste tio åren: Att hon hade eget rum, att det var hon som fick åka på den där årliga konferensen, att hon slapp ta passen i jourtelefonen...

Att det psykologiska kontraktet är starkt knutet till din närmaste chef blir särskilt tydligt när man får en ny. Då uppstår alltid ett vakuum där ingen riktigt vet vad som gäller – även sånt som var självklart dagen innan.

Här gäller en balansgång i kommunikationen med den nya chefen: Så här brukar vi göra, tycker du det verkar ok?

Tips: Förbered dig på vilken information din nya chef behöver för att det ska bli bra. Räkna med att det tar tid innan det blir bra. Det är en process att hitta balans i ett nytt psykologiskt kontrakt.

Varje gång du får nya arbetsuppgifter har du rätt att förhandla med hjälp av facket. Även byte av arbetsrum kan tas upp till förhandling, eftersom det är en arbetsmiljöfråga.

För mycket att göra

Sedan flera kollegor rationaliserats bort, har allt fler arbetsuppgifter hamnat på ditt bord. Till slut funkar det inte längre. Du måste prioritera, och välja bort. Men vilka är egentligen dina arbetsuppgifter?

Enligt Arbetsmarknadsverkets årliga undersökningar har den arbetsbelastning anställda upplever ständigt ökat på senare år. Om tiden inte räcker till är det något som är fel. Är många av dina arbetsuppgifter underförstådda, är det kanske inte heller någon som räknat på om din arbetsbelastning är rimlig.

Tips: Prata med din chef och konkretisera ditt psykologiska kontrakt så mycket som möjligt. Vad är egentligen dina arbetsuppgifter? Be om hjälp med prioriteringarna. Hur mycket och hur länge ska du behöva jobba? Och vilka arbetsuppgifter ska du välja bort? Annars är det risk att du sliter ut dig på fel saker.

Fula knep

Gunnar blev plötsligt förflyttad från sitt handläggararbete till ensam arkivtjänst på nedre källarplanet. Dessutom fick han veta att från och med nu behövde han lämna läkarintyg från första dagen, varje gång han sjukskrev sig. Det tog inte många veckor innan han sa upp sig.

Forskningen visar att det finns få saker inom arbetslivet som upplevs så negativt som brott mot uppfattade löften från arbetsgivaren. Det är ett av de starkaste skälen till varför människor vantrivs eller väljer att säga upp sig.

Det händer att arbetsgivare utnyttjar den mekanismen när de inte har möjlighet att säga upp en person med hjälp av gällande lagar och avtal.

Tips: Många arbetsgivare kommer undan med sånt här, men i själva verket finns det mycket att sätta emot. Vänd dig till facket för att få hjälp! Dels kan man förhandla utifrån medbestämmandelagen och dels kan man hänvisa till arbetsmiljölagen och hävda kränkande särbehandling.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Myran (ej verifierad) tis, 04/25/2017 - 15:40
Intressant artikel - dock är flera exempel inte psykiska utan normativa kontrakt....

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA