Optimera din arbetsbelastning

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2012-02-15

Gert Ohlin är konsult och senior partner i företaget Sustainable Performance – samt ny medarbetare i Publikt. Han ger råd om hur medarbetare och chefer kan skapa ett gott klimat på jobbet och säkra ett hållbart arbetsliv.

Av:  Gert Ohlin

Mitt namn är Gert Ohlin och jag har arbetat som konsult och arbetsplatsutvecklare i drygt 25 år. I mitt arbete har jag ett nära samarbete med forskningen. I Publikt kommer jag att i denna spalt skriva om hur du som är medarbetare och du som är chef kan verka för långsiktigt hållbara arbetsförhållanden på din arbetsplats och för dig själv. Långsiktigt hållbara arbetsförhållanden är naturligtvis en förutsättning för en hållbar verksamhet.

Dagens arbetsliv, inte minst den offentliga sektorn, präglas enligt min bild starkt av problem med överbelastning även om också det motsatta – understimulans – förkommer. Det senare yttrar sig dock främst i form av för »enkla« arbetsuppgifter i förhållande till kompetens och erfarenhet.

En stor del av problemen med överbelastning är ett resultat av de ständigt pågående förändringarna. Nya arbetsuppgifter, nya system och nya regelverk medför alltid en ökad belastning, åtminstone i ett inledande skede.

Jag vill, kanske något provocerande, uppmana dig att »optimera din arbetsbelastning«. Jag menar att du som enskild medarbetare har ett ansvar för din arbetsbelastning. Det är väsentligt att du ständigt eftersträvar en så optimal belastning som möjligt – att du har fullt upp hela tiden, men samtidigt inte för mycket så att du inte längre kan vara stolt över din insats eller får svårt att koppla efter jobbet.

Känner du inte att du gör ett bra jobb eller har kontroll över din arbetssituation så är du antingen överbelastad eller understimulerad och då måste du uppmärksamma din närmaste chef på detta. Din chef bör känna till att det är kontraproduktivt ur både ett prestations- och ett hälsoperspektiv. I samförstånd måste ni snabbt försöka hitta en lösning som ger dig lagom mycket att göra.

Gert Ohlin är konsult

och arbetsplatsutvecklare

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA