Devin Rexvid är universitetslektor vid institutionen för socialt arbete på Umeå universitet där han forskar om hedersrelaterat våld utifrån ett manligt perspektiv. Under Almedalsveckan ska han föreläsa i ämnet.
Bild: Andreas Nilsson
Devin Rexvid är universitetslektor vid institutionen för socialt arbete på Umeå universitet där han forskar om hedersrelaterat våld utifrån ett manligt perspektiv. Under Almedalsveckan ska han föreläsa i ämnet.

Förbereder sig för Almedalen

PÅ MITT JOBB: HEJ MEDLEM2019-06-14

Hej Devin Rexvid, universitetslektor vid institutionen för socialt arbete på Umeå universitet.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Jag förbereder min föreläsning om hedersrelaterat våld som jag ska hålla under Almedalsveckan. Den kommer att handla om tidigt förebyggande arbete. Om vi inte uppmärksammar en femårig pojke som springer efter och tillrättavisar sin syster på förskolegården kommer vi att ha svårt att komma åt problemet när de blir tonåringar. Så förskolan och skolan är viktiga aktörer. Jag ska snart ha ett avstämningssamtal med regionpolischef Carin Götblad eftersom föreläsningen sker under Polismyndighetens flagg.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Jag forskar om hedersrelaterat våld utifrån ett manligt perspektiv. Pojkar och män är ofta både offer och förövare eftersom de uppfostras i våldsutövning mot systrar och mödrar. De riskerar också att bli straffade från två håll, antingen av samhället eller av den egna familjen. Familjen kan exempelvis förskjuta dem eller skicka i väg dem på en fostringsresa. Just nu har jag ett forskningsuppdrag där jag följer upp och utvärderar länsstyrelsernas arbete med att bygga upp resurscentra för personer som blivit
utsatta för hedersrelaterat våld.

Varför är du med i ST?

– Jag har stått utanför facket fram tills nyligen, då det blev uppenbart för mig att man är väldigt sårbar om man inte är med. Jag hade oklara anställningsförhållanden med vikariat i tre år. Nu har jag en tillsvidareanställning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA