Så ska du sitta

PÅ JOBBET: ARBETMILJÖ2003-12-01

Hur sitter vi på jobbet egentligen? Inte så bra som vi skulle kunna, enligt sjukgymnasten Charlotte Åhnebrink. Och det fast svenska företag investerar flera miljarder på kontorsmöbler varje år.

Charlotte Åhnebrink möter dagligen människor som sitter fel på sina arbetsplatser, trots att de kanske har dyra och avancerade möbler. Antingen kommer de till hennes praktik i centrala Göteborg eller så träffar hon dem direkt på jobbet.

– Har de symptom hjälper det inte med behandling i längden, förändringen måste ske på arbetet, förklarar hon. Därför börjar jag alltid med att förklara hur kroppen fungerar för att sedan hjälpa dem att ställa in kontorsmöblerna rätt.

Charlotte Åhnebrink brukar visa ett diagram över kroppens belastning i olika ställningar. Som jämförelse är trycket satt till 100 procent i tredje ländkotan vid stående ställning. Om ryggen är böjd ökar belastningen till det dubbla.

– Därför måste vi försöka efterlikna den stående ställningen så mycket som möjligt, även om vi svankar en aning. Belastas ryggen fel arbetar musklerna statiskt och smärtan sätter in.

Hon visar en modell av ryggraden. Mellan varje kota sitter diskarna, en geleartad massa med bindväv runtom. När ryggraden böjs trycks diskarna ihop, de är stötdämpande och ser till att ryggen har bra rörlighet.

– Sitter man då framåtböjd och hänger i ligamenten uppstår lätt trötthetskänsla och muskelvärk, menar Charlotte Åhnebrink. Likaså händer detta om du har huvudet framför kroppen.

Resultatet kan bli förkortade muskler med huvudvärk och yrsel som följd.

För att pröva sig fram till en bra sittställning ber hon alla sätta sig på kanten av stolen och svanka lite samtidigt som benen placeras en bit framför kroppen. Det blir då besvärligt att behålla svanken. Böjer man däremot benen bakåt känns det bättre. Kroppen efterliknar nu, så mycket det går, stående ställning.

– Jag brukar säga att det ska se ut som när man sitter på en häst, säger hon.

Ryggstödet ställs in så det fyller ut svanken och sitsen tippas framåt.

Men det bästa är att variera sig, om det finns gungfunktion går det att luta sig tillbaks då och då.

– Gungfunktionen är för övrigt bra att ha på, då följer stolen kroppens rörelser, många låser den i fast läge, men det är en vanesak. Jag föreslår alltid att de ska pröva den i några dagar, därefter går de sällan tillbaks till låst läge.

– Det viktiga är att variera sig hela tiden. Att resa sig och gå till kopiator eller skrivare är omväxlande, förklarar Charlotte Åhnebrink. Ett annat tips är att ha ett litet höj- och sänkbart bord i mitten av en arbetsplats som flera medarbetare kan använda. Då går det att alternera sittandet med en stunds stående.

– Jag brukar säga att nästa arbetsställning alltid är den bästa, säger hon och fortsätter:

– Varför inte ha stående morgonmöten?

Sedan ett drygt år tillbaka jobbar Charlotte Åhnebrink med funktionssäkring för ett kontorsmöbelföretag i Göteborg. På deras uppdrag åker hon ut till dem som köpt möbler och instruerar på plats.

– En sittriktig kontorsstol i kombination med en funktionssäkring är en bra investering och god personalvård. Kostnaden motsvarar två till fyra sjukskrivningsdagar.

Lästips

Datorn i arbetsmiljön, en lättläst bok med bra illustrationer, som getts ut av Arbetarskyddsstyrelsen

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA