Ta vara på din chans till inflytande

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2017-02-14

Vill du påverka utvecklingen av ditt arbete, så är arbetsplats­träffarna rätt forum. Sådana ska finnas på arbets­platser som har samverkansavtal, och det är där du har din formella rätt till inflytande.

Av:  Susanne Linde Husbom

Att utveckla arbetsplatsen genom samverkan innebär att du kan tycka till om olika förändringar innan de beslutas. Du kan också vara den som lyfter en fråga som leder till förändring. Man brukar säga att arbetsplats­träffen är personalens forum. Arbetsplatsträffen är en del av den ordinarie verksamheten, och du är skyldig att medverka. Arbetsplatsträffar ska hållas regelbundet och det ska finnas en dagordning som alla ska ha möjlighet att lyfta frågor till.

Om du agerar klokt ökar du chansen att få gehör för dina åsikter:

  • Var engagerad – utnyttja möjligheten att föra fram en åsikt. Det är på arbetsplatsträffarna din åsikt ska höras, inte bara vid fikabordet.
  • Förbered dig, läs på om de frågor som är anmälda på dagordningen.
  • Lyft själv frågor till dagordningen.
  • Glöm inte bort att arbetsmiljöaspekten ska finnas med i dialogen kring frågorna.

Samverkan bygger på idén att ju mer in­flytande medarbetarna har, desto smidigare går det att genomföra förändringar och utveckla verksamheten.

Ibland fungerar inte samverkan som det är tänkt. Det kan till exempel bero på att det inte finns möjlighet att påverka dagordningen eller att du och dina kolleger inte vågar göra era röster hörda. Om du upplever att något inte fungerar, prata med STs förtroendevalda på arbetsplatsen, de kan ge råd och medverka till en förändring.

På vissa arbetsplatser finns inte samverkansavtal. Då har ST-medlemmarna inflytande genom sitt fackförbund. Det innebär att medlems­dialogen är viktig och vägledande för de förtroende­valda när de förhandlar med arbetsgivaren.

STs skrift Arbetsplatsträffar – en väg till inflytande ger bra stöd i hur arbetsplatsträffarna kan utvecklas. Du kan också ringa STs rådgivning ST Direkt om du vill ha stöd för att kunna påverka din arbetsplats.
 

Susanne Linde Husbom är ombudsman på ST.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA