Monica Stenfall och Erik Lindblom på Chalmers tekniska högskola tycker att det är bra att medarbetare från olika avdelningar får mötas. » I en så här stor organisation är det risk att man blir väldigt fokuserad på sitt eget«, säger Erik Lindblom.
Bild: Jerker Andersson
Monica Stenfall och Erik Lindblom på Chalmers tekniska högskola tycker att det är bra att medarbetare från olika avdelningar får mötas. » I en så här stor organisation är det risk att man blir väldigt fokuserad på sitt eget«, säger Erik Lindblom.

Vill att alla tar ansvar för en öppen kultur

PÅ JOBBET: HÖGSKOLAN2017-06-21
För att skapa en bra kultur på en arbetsplats räcker det inte att satsa på ledarskap, reso­nerar man på Chalmers tekniska högskola. Sedan 2016 möts anställda över avdelnings­gränserna för att tala om hur de som medarbetare kan bidra till en bra arbetsmiljö.
Av:  Fatima Grönblad

Hur kan jag bidra till att skapa en öppen och respektfull kultur? Vad kan jag göra för att bli mer delaktig på min arbetsplats? Det var ett par av de frågor som Monica Stenfall, produktionsansvarig på Chalmers tryckeri, diskuterade tillsammans med ett tjugotal anställda från andra avdelningar inom högskolan under en heldag 2016.

– Det var ganska intensivt. Vi fick dela med oss av våra åsikter om olika frågor och situationer. Och så gjorde vi praktiska övningar som handlade om bemötande och attityder.

En övning gick ut på att intervjua en kollega i gruppen, för att sedan återge berättelsen. Inte helt lätt, visade det sig. I flera fall blev det feltolkningar på
vägen.

– Det visade hur viktigt det är att lyssna ordentligt, och att fråga igen om man inte riktigt fattar, säger Monica Stenfall.

Bakgrunden till satsningen är att Chalmers medarbetarenkäter har visat på brister när det gäller upplevelsen av att jobba mot gemensamma mål. Anställda tycker också att de saknar återkoppling och uppskattning från chefer och kolleger. Träffarna om medarbetarskap hålls löpande i form av workshoppar. Tanken är att alla, närmare 3 000 anställda, ska ges möjlighet att gå.

Målet är bland annat att öka samhörigheten och medvetenheten om var och ens eget ansvar.

– Jag tycker att det är bra. Det är inte bara chefer som ska se till att man har en bra arbetsmiljö, utan jag som medarbetare har också min del, säger Moni­ca Stenfall.

Erik Lindblom, arbetsmiljöansvarig i ST-sektionen på Chalmers, var med under diskussionerna som ledde fram till satsningen. Han har inte gått workshoppen än, men har märkt att åsikterna skiljer sig bland dem som varit med.

– Antingen tycker man att det var bra, eller så har man ingen uppfattning.

Själv gillar han upplägget att med­arbetare från olika avdelningar får mötas. Det tror han kan bidra till en större förståelse.

– I en så här stor organisation är det risk att man blir väldigt fokuserad på sitt eget.

Monica Stenfall har svårt att be­döma vilken effekt workshopparna haft. För att leda till varaktig förbättring tror hon att de måste följas upp på avdelningsnivå.

– Chalmers är bra på att ge sina anställda möjligheter att utvecklas. En del chefer som är intresserade tar det vidare i sin grupp, medan andra tyvärr bara låter det flyta förbi.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.