Både medarbetare och arbetsgivare vinner på att alla på arbetsplatsen får den kompetensutveckling de behöver, skriver Publikts chefredaktör Alexander Armiento.
Herrfotbolls-VM i Qatar har varit exceptionellt mardrömslikt för arbetare, skriver Ekim Çağlar, författare med fokus på fotboll och politik. Frågor om social hållbarhet och arbetstagares villkor kommer dock att vara fortsatt aktuella även i framtiden, konstaterar han.
Konsten genomsyrar både arbetet och fritiden för ST-medlemmen Eva Lundin, anställd vid Stockholms universitet och styrelsesuppleant i Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.
Efter en lagändring som trädde i kraft i augusti kan Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden, och hans kollegor på myndigheten ta hjälp av Polisen med att utmäta tillgångar från brottslingar med skulder. Det har gett resultat, menar han.
Arbetsgivare har stora möjligheter att flytta anställda till nya arbetsuppgifter. Men det finns begränsningar, och reglerna ser olika ut beroende på orsaken till omplaceringen.
En korrekt inställd kontorsstol minskar påfrestningen på rygg, axlar och nacke. Men det är viktigt att variera sin arbetsställning för att förebygga slitage och värk. Varva sittande och stående, men luras inte att tro att du är aktiv när du står.
När vintermörkret lägger sig bjuder ST-medlemmen Ingrid Tano på Högskolan Väst in till mindfulness i lärosätets ljusterapirum. ”Det är många som tycker att det är skönt att få landa och komma ned i varv”, säger hon.
Filmarna Kristina Lindström och Ulrika Nulty vill uppdatera bilden av Selma Lagerlöf som en sagotant med vit knut. I en kommande dokumentär skildrar de en normbrytande kvinna som praktiserade yoga, skrev passionerade kärleksbrev och omgav sig med ett kvinnouniversum.
Under pandemin lade statliga arbetsgivare betydligt mindre pengar på kompetensutveckling av personalen och många kurser blev digitala. Nu efterlyser fackliga företrädare nya satsningar på mer traditionella utbildningar. Samtidigt finns en oro för att ansvaret för kompetensutveckling i större utsträckning kommer att ligga på de anställda.
Handläggarna på Norrtälje tingsrätt skulle önska att digitaliseringen gick snabbare. Kollegorna i Jönköping uppskattar att slippa papper och akter. Domstolarna går i olika takt in i framtiden.
Den nye civilministern Erik Slottner anser att medborgarna kan vinna på att straffansvaret skärps för statsanställda som begår fel i tjänsten. Han är också angelägen att stärka skyddet för myndighetspersonal som drabbas av hot och våld på jobbet. ”Det upprör mig väldigt mycket”, säger han.
Trakasserier och hot mot statligt anställda är ett omfattande problem vid många myndigheter, visar en granskning från Riksrevisionen. ”Sett över en längre period ökar antalet sådana situationer”, konstaterar Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan.