På frågan "Vad kan du inte vara utan på jobbet?" svarar Johannes Paulson: "Min kaffemugg, en som det står Kronofogden på. Den innebär att jag går och hämtar kaffe vid automaten och samtidigt pratar med mina kollegor. Vid fikandet med arbetskamrater har jag fått mina bästa idéer till att utveckla verksamheten."
Bild: Casper Hedberg
På frågan "Vad kan du inte vara utan på jobbet?" svarar Johannes Paulson: "Min kaffemugg, en som det står Kronofogden på. Den innebär att jag går och hämtar kaffe vid automaten och samtidigt pratar med mina kollegor. Vid fikandet med arbetskamrater har jag fått mina bästa idéer till att utveckla verksamheten."

Ny lag har gett stor effekt

PÅ MITT JOBB2022-12-23

Hej Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden.

Vad gör du på jobbet just nu?

– Just nu pratar jag gärna om distansutmätning och de fina effekter som vi fått av lagändringen 1 augusti. Den innebär att vi kan använda Polisen som en förlängd arm när vi utmäter tillgångar från brottslingar. Polisen har tillgång till vårt skuldregister och de kan ringa oss dygnet runt när de påträffar brottslingar med skulder. Det leder till att vi utmäter bilar, kontanter, märkes­kläder, smycken och klockor. På Kronofogden är vi 40 personer som jobbar med det här och som tar emot samtal från hela landet. Det kan vara dagtid, men även utanför arbetstid. På natten är man en sovande jour. När de ringer från Polisen blir man snabbt vaken och gör ett högt kvalificerat arbete med en rättslig bedömning och beslutar om utmätning. Det är ett kul jobb och man märker att det ger resultat. Dagen efter hämtar vi de utmätta sakerna och säljer dem på vår webb­auktion, som fungerar som Tradera. Intäkterna från försäljningen går till att betala skulderna, som i de här fallen ofta är till brottsoffer som skadestånd eller till statliga fordringar, bank- eller konsumtionsskulder. Det känns som ett viktigt jobb.

Vad gör du på ditt jobb till vardags?

– Numera är jag nationell samordnare för Motverka brott. Det innebär att jag sitter med i många samverkansprojekt med andra myndigheter som arbetar mot brottslighet. Vi arbetar mycket med innovation i samverkan. Jag började på Kronofogden när jag var 27 år och fick först utbildning till kronoinspektör och blev sedan kronokommissarie och arbetade med indrivning hos näringsidkare. Sedan blev jag verksamhetsutvecklare. Jag har fått många roliga utmaningar och brukar säga ja när jag får en fråga. Sedan får man snabbt lära sig.

Varför är du medlem i ST?

– Därför att det ska man vara om man är statstjänsteman. Det har jag varit i 35 år, och det känns som en trygghet, en vän på jobbet. Jag har också haft flera förtroendeuppdrag. Det har varit viktigt för mig och jag känner en solidaritet med mina arbetskamrater. Det är vi tillsammans! Att inte vara med i facket är otänkbart för min del.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA