Annons:

Nr 11 2018

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LedareAlla ska kunna förstå vad som ligger till grund för den egna lönen och hur de kan påverka den. Det kräver tydliga lönekriterier och en väl fungerande process på arbetsplatsen.
MigrationsverketFördjupningMigrationsverket räknar med att ha cirka 6  400 anställda vid årets slut. När organisationen var som störst 2017 var antalet 8  500. Omställningen har av myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik beskrivits som den största myndighetsnedskärningen i svensk förvaltningshistoria.
MigrationsverketFördjupningAnna-Lena Larsson och Gunnel Isaksson blev uppsagda, men dagen efter att de fått lämna sina fasta tjänster var de tillbaka – nu som vikarier. När Migrationsverket skulle skära ned slutade det med personalbrist.
Intervju: digital konstnärFördjupningST-medlemmen Michael Johansson är konstnärlig lektor i digitala medier vid Högskolan i Kristianstad. Som konstnär skapar han digitala rumsligheter.
Koll på: skyddsrondFördjupningArbetsgivare är skyldiga att regelbundet undersöka arbets­miljön. En viktig del i det är skyddsronden, och där har de anställdas skydds­ombud rätt att delta.
Ditt jobb: kollegorDitt jobbAtt jobba med en kollega som man inte tycker om kan vara svårt. För att få arbetet att fungera är det viktigt att ta reda på vad som triggar irritationen.
Karriärcoachen: hjälpsamhetDitt jobbÄr du ofta irriterad över att ingen ser allt arbete som du lägger ned på att bistå andra? Då misstänker jag att din fallenhet att ta på dig mycket ansvar faktiskt är ett bekymmer.
Så gjorde vi: arbetsmiljöDitt jobbPå Jordbruksverket har ett brädspel fått upp arbetsmiljö- och värdegrundsfrågor på agendan. Spelet tar upp olika knepiga situationer på ett lättsamt sätt.
Kultur: ljudböckerKulturAllt fler lyssnar på ljudböcker, vilket gett märkbar effekt i den fysiska bokhandeln. Skådespelaren My Holmsten tror att allting som man kan läsa också går att lyssna på.
BöckerKulturHelst skulle jag vilja slippa alla författarporträtt. Jag vill bara ha själva orden, inte människan bakom orden. För visst är det ju så att man involverar själva författaren i sin läs­upplevelse, fast man vet att det är bäst och mest rättvist att bryta all koppling mellan verket och den som har skrivit det.
Krönika: Agneta StarkKrönikaÄr grundlagen skriven för en annan tid än vår eller är den bara orealistisk?, frågar sig Publikts krönikör Agneta Stark.
FörsäkringskassanDebattRegeringen har misskött styrningen av Försäkringskassan på ett sätt som äventyrar rättssäkerheten, skriver riksdagsledamöter från de fyra Allianspartierna.
Robert NybergDebatt
Prenumerera på