ST kritiskt till hur omställningen skötts

FÖRDJUPNING: MIGRATIONSVERKET2018-10-31

Migrationsverket räknar med att ha cirka 6  400 anställda vid årets slut. När organisationen var som störst 2017 var antalet 8  500. Omställningen har av myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik beskrivits som den största myndighetsnedskärningen i svensk förvaltningshistoria.

Av:  Jens Kärrman

STs avdelningsordförande vid Migrationsverket, Sanna Norblad, menar att den pågående omställningen har skötts sämre än vid tidigare tillfällen.

Ett avgörande konfliktområde har varit turordningskretsarna. Parterna har inte kunnat komma överens om en myndighetsgemensam kretsindelning.

– Tidigare har man varit tydlig med kretsläggningen. Nu förhandlades kretsläggningen på varje ort, vilket ledde till att hela havet stormade. Eftersom det var så oklart och otryggt, sökte sig många härifrån, medarbetare som man kanske hade velat behålla, säger Sanna Norblad.

På varje ort gjordes en inventering av arbetsuppgifterna. Det kunde innebära att den som var anställd som assistent, men i huvudsak jobbade med handläggaruppgifter, ändå kunde räknas som handläggare. Facket anser att det innebar en oklar situation och öppnade för godtycke.

Helene Lindahl, chef för enheten för HR-partner vid Migrationsverket, säger att det snarare är omfattningen av nedskärningarna än kretsindelningen som orsakat problem:

– Den här neddragningen var i volym så mycket större än tidigare och gick över nästan alla grupper. Jag tror att det är mer volymen som gör att det upplevs som rörigt, säger hon.

Det finns många lärdomar att dra från det senaste året inför den fort­satta omställningen, anser hon. För att minska tiden som neddragningarna tar behöver samordningen i myndigheten bli bättre, liksom informationen.

– Vi måste tidigt tydliggöra omfattningen av en kommande neddragning för medarbetarna. Vi måste jobba mer med den interna kommunikationen, både kring hur neddragningen ska genomföras, men också kopplat till verksamhetsutvecklingen, säger Helene Lindahl.

Migrationsverket kämpar med sviktande produktionssiffror. Sanna Norblad menar att det inte är någon tvekan om att det delvis beror på att det är oroligt på myndigheten.

– Produktionen har blivit störd, det är klart. Myndigheten flyttar på mycket folk mellan olika delar, vilket skapar oro, säger hon.
 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA