Annons:
Södertörns tingsrätt är en av de domstolar som fått röntgen­maskiner som kan hjälpa ordningsvakterna att upptäcka otillåtna föremål.Bild:Casper Hedberg
Domstolarna
Nyhet
AVBengt Rolfer0 kommentarerTyck till!

Allt fler vapen fastnar i säkerhetskontrollen

Det har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.

Södertörns tingsrätt i Huddinge söder om Stockholm är en av de största i Sverige mätt i antalet brottmål. Här lagförs mycket av den brottslighet som kriminella gäng står för, och ibland dyker det upp supportrar till gängen som vill följa  rättegången. Inte sällan försöker de få med sig vapen in i rättssalen. Men då blir det oftast stopp direkt i den säkerhetskontroll som är det första en besökare möts av innanför entrédörrarna.

De senaste åren har många av Sveriges tingsrätter fått kontrollutrustning av den typ man får gå igenom på flygplatser. Röntgenmaskiner och larmbågar gör att försök att ta in vapen och andra otillåtna föremål är mer eller mindre dödfödda. Frågan är därför om det skett en faktisk ökning av antalet sådana försök, eller om det ”bara” är så att fler blir avslöjade tack vare den nya tekniken.

Jenny Fällström, ordningsvakt och ST-medlem, tror att det är både och.

– Men förr fick man handgripligen stå och leta igenom väskorna. Det tog längre tid och risken var större att saker kunde passera. Tryggheten har absolut ökat sedan vi fick maskinerna, säger hon.

Jimmy Andeblom är huvudskyddsombud för ST-medlemmarna på Södertörns tingsrätt. Han jobbar själv som ordningsvakt ibland och har också märkt av att antalet incidenter och beslag i samband med förhandlingarna har ökat. Även han välkomnar säkerhetskontrollerna.

– Förr var det ju rena svängdörrarna och vem som helst kunde ta sig in. Nu märker vi att folk vänder om i dörrhålet när de ser att de måste passera genom kontrollen. Samtidigt har vi blivit duktigare på att observera folk – många beter sig nervöst när de försöker smuggla in något otillåtet, säger han.

Han tillägger att kontrollerna upplevs positivt även av andra besökare. Men att de nya maskinerna uppskattas hindrar inte att en olustkänsla kan breda ut sig bland ordningsvakterna.

Enligt statistiken har det skett en kraftig ökning av antalet rapporterade incidenter i Sveriges domstolar de senaste åren. Framför allt är det antalet beslag överlämnade till polis som har ökat – från 95 beslag 2016 till 247 förra året.

På Södertörns tingsrätt är sådana incidenter mer eller mindre vardagsmat. Så här ser ett utdrag ur incidentrapporteringen från första veckan i oktober ut:

  • 2019-10-01: ”En besökare kommer in till säkerhetskontrollen. När OV kör igenom mannens väska i röntgen hittar man en morakniv. Mannen grips och polis tillkallas som tar över ärendet.”
  • 2019-10-02: ”En kvinna kommer in till säkerhetskontrollen där OV hittar en batong i kvinnans väska. Kvinnan grips och polis tillkallas som tar över ärendet.”
  • 2019-10-04: ”En sedan tidigare känd man kommer in till säkerhetskontrollen och indikerar som han brukar göra i larmbågen. Vid kontroll av mannen upptäcker vakterna att han har kedjat fast rakblad runt kroppen. Han har även 2 st knivar med sig i en påse. Mannen grips och polis kontaktas som tar över ärendet.”

Jenny Fällström jobbade när kvinnan med batongen kom, och hon minns händelsen:

– Man tror att man är människokännare, men man kan aldrig slappna av, inte ens när det kommer en kvinna med barnvagn till en vårdnadstvist. Ofta letar man efter uppenbarliga busbeteenden, men man kan inte bli bekväm bara för att det är barn med. Kvinnan hade säkert ingen intention att slå någon på truten med batongen, men faktum är att hon hade den med sig i barnväskan bland blöjorna. Hon sa att hon hade hittat batongen och skulle överlämna den till polisen.

Trodde du på det?

– Det är inte min sak att tro. Min sak är att agera på vad jag har framför mig. Jag behöver inte vara otrevlig eller gå i clinch, utan bara säga att du inte får ha med dig batongen in och sedan får polisen ta över.

Jenny Fällström har jobbat som ordningsvakt i 24 år. Länge var hon anställd på ett bevakningsbolag och for runt på olika ställen, men sedan ett drygt år är hon statligt anställd och har Södertörn som fast punkt i arbetslivet.

Trots sina många år i yrket säger hon att hon aldrig känt sig hotad i jobbet. Hon medger dock att det känns obehagligt ibland.

– Det finns mycket gängrelaterad kriminalitet här, och det drar till sig folk som vill sitta som åhörare. Jag kan känna obehag när vissa personer kommer. Det är de som har mentaliteten att ”för mig kvittar det”. De har ingen moralkompass. Klart att det känns. Man är inte mer än människa och man har en familj som man vill komma hem till.

Hur reagerar du då?

– Jag går upp på tå. Och så har jag mina arbetskamrater som stöd. Alla här är väldigt duktiga. Det farligaste är om man börjar gå på rutin. Det kan ha gått bra hundra gånger, men den hundraförsta kan det smälla, säger hon.

Samtidigt stortrivs hon med jobbet.

– Jag har valt det här jobbet för att jag tycker att det är roligt. Jag gillar att jobba med människor och att åka till jobbet utan att ha en aning om vad som kommer att hända. Men jag är beredd på allt.

Som fackligt arbetsplatsombud är det Jimmy Andeblom som för ordningsvakternas talan gentemot arbetsgivarna.

Han säger att man har ett gott samverkansklimat och brukar få gehör i frågor som rör säkerhet och arbetsmiljö.

Szilárd Rado, administrativ direktör på Södertörns tingsrätt, berättar att tingsrätten i höst riktar särskilt fokus på säkerhetsfrågor genom att anordna en säkerhetsvecka som syftar till att öka medarbetarnas medvetenhet och kompetens.

Även om det givetvis är allvarligt att besökare bär vapen och andra otillåtna föremål, är det samtidigt positivt att dessa föremål upptäcks i säkerhetskontrollen, menar Szilárd Rado:

– Det är ett tecken på att vårt proaktiva säkerhetsarbete faktiskt fungerar. Vi tar säkerhetsfrågor på allvar och det är en fråga vi ständigt arbetar med.

Innan vi lämnar Södertörns tingsrätt tittar vi åter in i den trånga passage där säkerhetskontrollen finns. Arbetsplatsen är inte optimalt utformad, konstaterar Jimmy Andeblom.

– Det blir väldigt trångt och krångligt när det kommer mycket folk, speciellt om vi behöver ingripa mot folk. Men det finns en plan för hur vi ska förbättra det, säger han.

Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.