Arbetsförmedlingen anställde kritiserad chef

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-08-29

Som anställd på Kriminalvården utreddes chefen för att ha underlättat kontakter mellan en intagen och ett ”kriminellt nätverk”. Efter utredningen rekommenderades avsked, men chefen sade upp sig. Nu har Arbetsförmedlingen anställt den kritiserade chefen.

Enligt Kriminalvårdens utredning möjliggjorde den då tillförordnade kriminalvårdschefen otillåten kommunikation mellan en intagen och Revolutionära Fronten. Organisationen beskrivs av Kriminalvården som en organisation med icke-demokratiska förtecken och som ett kriminellt nätverk. Revolutionära Fronten lades enligt organisationens egen utsago ned 2015.

Kriminalvården skriver i sin utredning att kriminalvårdschefen vid flera tillfällen haft kontakter med personer kopplade till organisationen och även haft dem på besök i sitt hem.

Enligt utredningen har chefen kringgått myndighetens regler och satt sig själv i en beroendeställning till personer i en ”icke-demokratisk” organisation.

I utredningen, som är underskriven av chefen för region mitt, hänvisas ärendet till rättsenheten med rekommendation om att avskeda kriminalvårdschefen.

Men i stället för avsked sade den före detta kriminalvårdschefen upp sig.

”Jag sade upp mig själv och har inte gjort mig skyldig till något brottsligt. Jag är inte dömd i personalansvarsnämnden och inte rättsligt. Det är det enda jag vill kommentera”, säger den före detta kriminalvårdschefen till tidningen VLT.

Kauko Leppäla är chef på Arbetsförmedlingen och den som anställt den före detta kriminalvårdsanställde som sektionschef.

Han säger att de har utgått från meriter och ”lysande” referenser från den gamla arbetsgivaren. Enligt honom har det den nyanställda sektionschefen själv gett en annan bild än Kriminalvårdens utredning, som han dock bara fått uppläst för sig i delar.

– Personen är inte dömd och är inte heller föremål för beslut i ansvarsnämnden. Hade det varit något som var graverande förutsätter jag att Kriminalvården hade tagit upp det som tjänstefel i personalansvarsnämnden eller anmält det till polis, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA