Arbetsgivare bröt sig in i bilen

POLISEN2003-06-26

ST-medlemmen Lars Sjöberg misstänktes för reseräkningsfusk på knappt 1 700 kronor. Arbetsgivaren skuggade och filmade honom för att hitta bevis och gjorde inbrott i hans bil.

- Det var en orimlig proportion på insatsen, man kränkte Lars Sjöbergs samtliga rättigheter. Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger juristen Eric Sundberg på LO-TCO rättsskydd.

Eric Sundberg har anlitats av ST för att hjälpa Lars Sjöberg att få förföljelsen klassad som arbetsskada.

Lars Sjöberg arbetade som delgivningsman inom Stockholmspolisen. För sex år sedan anklagade arbetsgivaren honom för fusk med reseräkningar. Arbetsgivaren utnyttjade polisens resurser för att hitta bevis. De skuggade honom och filmade både honom och hans familj. Bilder från filmningen lades fram vid rättegången, där Lars Sjöberg friades.

När han kom tillbaka till arbetet efter ett års sjukskrivning blev han anklagad på nytt, denna gång för att ha arbetat under sjukskrivningstiden. En ny förundersökning startades. Lars Sjöberg sjukskrev sig på nytt, och i dag är han förtidspensionerad.

ST-ombudsmannen Agneta Lundström-Bäckelin är övertygad om att det är händelserna på arbetsplatsen som orsakat förtidspensioneringen. Försäkringskassan ville dock inte godkänna arbetsskadan. Men socialförsäkringsnämnden, som tar det slutliga beslutet, skickade tillbaka ärendet till kassan för grundligare utredning.

- Med det vi vet nu kommer vi att överklaga om försäkringskassan säger nej. Vi tycker inte att en myndighet får bete sig så här, säger Agneta Lundström-Bäckelin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA