Bidragsjobb ska lyfta kulturarvet

KULTUR2011-09-13

Flera tusen jobb ska skapas inom kultursektorn, för människor som står långt från arbetsmarknaden. De ska arbeta med digitalisering, inventering och vård av kulturarv och kulturmiljö. Det blir också fler jobb i Samhall.

Förslaget kommer i höstens budgetproposition och innebär att 1 200 personer kan få anställning med lönebidrag i kultursektorn nästa år. Året därpå räknar man med 2 000 platser och 2014 blir det 1 200 jobb.

Satsningen, kallad Kulturarvslyftet, ska ledas av kvalificerade handledare hos offentliga och privata kulturinstitutioner. Riksantikvarieämbetet får nästa år 74 miljoner kronor att fördela till dem som söker bidrag för att kunna anställa handledare.

Under de tre år det pågår ska Kulturarvslyftet ge arbetsillfällen åt människor som varit långvarigt sjukskrivna och som har en funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga. Samtidigt ska Samhall få resurser att skapa tillfälliga anställningar: 1 000 platser per år 2012 och 2013 samt 500 platser under 2014.

På kulturområdet blir arbetsuppgifterna att digitalisera museisamlingar och arkivmaterial, inventera kulturlämningar och att restaurera och vårda kulturmiljöer. Arbete med digitalisering har tidigare bedrivits i stor omfattning i den statliga Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna, Strömsund och Grängesberg, men har minskat sedan verksamheterna i Strömsund och Grängesberg lades ned 2008 på grund av sänkta statsbidrag.

På Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna har man inte fått någon information i förväg om regeringens planer, säger STs sektionsordförande Björn Fernström.

– Men vi gjorde ju flera uppvaktningar på departementet, och det här kanske är ett resultat av vårt tjat.

Även på Riksantikvarieämbetet, som blir en spindel i nätet i Kulturarvslyftet, tycks förslaget ha kommit som en överraskning. Robert Lang, som arbetar på ämbetet och är ordförande i ST-avdelningen inom kulturområdet, säger att det var ”nästan som en blixt från klar himmel”.

– Spontant tycker jag givetvis att det är väldigt positivt, både att man satsar på dem som står utanför arbetsmarknaden och att man ger ett viktigt stöd till kultursektorn. Men frågan är hur vi ska kunna rigga en organisation för detta på bara ett par månader.

Han understryker också att projektet inte får omfatta ordinarie arbetsuppgifter, vilket hänt under tidigare ”lyft”-satsningar.

– Och många av de arbetsuppgifter det handlar om kräver adekvat utbildning. Jag är lite orolig för att man nedvärderar vårt arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA