Annons:
kultur
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Bikten som tände Bergman

Reza Parsa gör film om moraliska frågor och vill träffa i hjärtat och magen samtidigt. Hans kortfilm Möte med ondskan är en reaktion på terrordåden mot USA. Den har beskrivits av Ingmar Bergman som de märkligaste filmminuter som gjorts i vårt land.

Som så ofta regnar det i Göteborg, Reza Parsas hemstad. Hit kom han från Iran som 12-åring med familjen för att hälsa på släktingar. Några dagar senare bröt kriget mellan Iran och Irak ut.

Nu kommer han promenerande från närbutiken med nyköpta bullar och upptäcker sedan att det är slut på kaffet. Men vad gör väl det?

Samtalet med denne regissör, en ur den nya vågen av filmare som berikat det svenska filmlivet, räcker för att pigga upp.

Under förmiddagen har Reza Parsa varit i TV-huset för att diskutera visningen av Möte med ondskan som är en terrorists bikt/avskedstal till sin dotter.   

– Det här är det viktigaste projekt jag gjort i mitt liv, säger han. Filmen är ett försök att förstå mekanismerna bakom terrorn och ställer samtidigt frågan hur länge vi ska hyckla med att alla människors liv har lika värde.

Visningen ska följas av en studiodebatt och så här strax före denna är han mycket spänd på vilka reaktionerna kan bli.

Liksom alla andra chockades Reza Parsa av terrordåden mot USA den 11 september och första reaktionen var ”bomba dom jävlarna”. Nästa tanke var: Vad är det som får oss att känna så?

– De bilder och den dialog som massmedia för ut – hur konstruktiv är den för vår förståelse av det som skett? Allt målas i svart och vitt. Jag ställde mig frågan: Vad saknas i debatten? Jo, terroristernas synsätt. Varför sker dessa självmordsattacker?

Filmen är gjord i samarbete med manusförfattaren Johan Bergman Lindfors, producenten Anna Eriksson och ett antal andra filmarbetare som ställde upp ideellt.
Möte med ondskan, som följs av ett upprop mot terrorism och är undertecknat av ett antal kulturpersoner, premiärvisades på Göteborgs filmfestival och väckte stor uppmärksamhet.

Ingmar Bergman, som tilldelade Reza Parsa sitt specialpris på årets Guldbaggegala, har beskrivit den som ”antagligen de märkligaste filmminuter som någonsin åstadkommits i vårt land”.

– Bergmanpriset är jag naturligtvis väldigt glad och hedrad över. Om det hjälper mig i den fortsatta karriären har jag inte funderat på. Vanliga biobesökare struntar nog oftast i utmärkelser. En del vet kanske inte ens vad en regissör gör och det är helt okej för mig. Det är filmerna de ska bry sig om.

Många recensenter har påpekat att Reza Parsa fört in ett större allvar inom den svenska filmen.

– Men kanske gör jag en komedi eller en kärlekshistoria i framtiden. En av mina förebilder är filmregissören Stanley Kubrick som lyckades göra intressanta filmer inom nästan alla genrer.

Reza Parsa menar att valet av skådespelare är oerhört avgörande för om en film ska bli bra.

När han skulle spela in Före stormen provfilmades 500 skådespelare och 2 000 barn och ungdomar till de två huvudrollerna som taxichauffören Ali och skolpojken Leo.

Slutligen valdes Per Graffman, som guldbaggenominerades för sin insats, och den unge Emil Odepark.

Det märks också att Resa Parsa har ett djupt engagemang för sina diktade gestalter. Han talar om rollfigurerna som vore de personer av kött och blod.

– Båda huvudpersonerna  i Före stormen utsätts för förtryck och balanserar på kanten av en avgrund. Ali uppsöks av människor från sitt forna hemland och de begär att han ska utföra en avrättning. Leo mobbas och förnedras. Filmen ställer frågan om det finns något tillfälle då det är moraliskt försvarbart att döda en annan människa.

Denna gastkramande thriller hade premiär hösten 2000, men försvann tyvärr snabbt från biograferna.

– Ja, det var inte många som hann se den, men den finns  på video och den kommer att visas i TV, säger Reza Parsa. Marknadsföringen, eller snarare svagheterna i lanseringen, skulle jag kunna säga väldigt mycket om men det spar jag till mina memoarer.

Redan före sin långfilmsdebut hade denne regissör hunnit göra rejält avtryck inom filmvärlden. Novellfilmen Gränsen, hans examensfilm på Den danske filmskoles fyraåriga regilinje, renderade honom en student-Oscar. Hollywood erbjöd därefter ett fett filmkontrakt – som han tackade nej till.

– Jag kände inte tillräckligt för historien. Man måste verkligen brinna för ett projekt när man gör film. Det är en så krävande och långdragen process.

Före Stormen tog fem år att förverkliga från idé till premiär och manuset, som han skrev ihop med Mikael Bengtsson, omarbetades åtskilliga gånger.
Reza Parsa framhåller att en film måste ha en inre spänning eller motor som för handlingen framåt, vare sig det är ett kammarspel eller en actionthriller.

Mannen och kvinnan på gatan ska dessutom kunna identifiera sig med huvudkaraktärerna och historien ska helst inte kunna glömmas bort så snart eftertexterna börjar rulla.

– För att skapa trovärdighet och nyansering bör berättelsens onda personer inte heller framställas som enbart onda, utan de måste också ha något positivt drag. Likaså ska man inte försöka skapa några perfekta hjältar. Det är viktigt att tänka på hur en film kan uppfattas, speciellt av unga människor.

I kortfilmen 8:e sången, som ingår i Göteborgs filmfestivals stafettfilmprojekt 90 minuter 90-tal – om hotbilder i vår tid – skildrar han just barns utsatthet. Barnens perspektiv var något som saknades i de tidigare filmbidragen.

Några nattsvarta filmer vill Reza Parsa inte göra. Att lägga på ett lyckligt slut kan dock kännas väl konstruerat. Däremot ska publiken kunna ana en strimma av hopp.

Han har nyligen börjat arbeta på manuset till en ny långfilm tillsammans med Johan Bergman Lindfors. Vad den ska handla om är hemligt. Kanske blir det också i slutänden en annan historia än det från början var tänkt.

– Den regissör som säger att han/hon vet exakt hur en film ska bli ljuger förmodligen, säger Reza Parsa med ett leende.

Ämnen: Kultur
Reza Parsa
33-årige filmregissören Reza Parsa kom hit som 12-åring från Iran. Är utbildad på Den danske filmskoles fyraåriga regilinje. Prisbelönad för examensfilmen Gränsen. Övriga filmer: Före Stormen, 8:e sången, Möte med ondskan. För den sistnämnda fick han specialpris på årets Guldbaggegala.
Bli den första att tycka till!
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida när det gäller föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har svarat på kritiken, håller inte med och pekar på flera åtgärder.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
​SEXTRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier. Som inspiration kan man vända blickarna mot Kanadas fackföreningsrörelse, skriver juristen och förra Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena idé.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och föreslår att mannen avskedas.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på vissa tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering tyckte facket som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
SCBNyhetI en rapport till regeringen konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, att påverkan på arbetskraftsundersökningarna, AKU, har varit stor och allvarlig på grund av bristande kvalitet i SCBs underlag.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.