Annons:
kultur
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Bikten som tände Bergman

Reza Parsa gör film om moraliska frågor och vill träffa i hjärtat och magen samtidigt. Hans kortfilm Möte med ondskan är en reaktion på terrordåden mot USA. Den har beskrivits av Ingmar Bergman som de märkligaste filmminuter som gjorts i vårt land.

Som så ofta regnar det i Göteborg, Reza Parsas hemstad. Hit kom han från Iran som 12-åring med familjen för att hälsa på släktingar. Några dagar senare bröt kriget mellan Iran och Irak ut.

Nu kommer han promenerande från närbutiken med nyköpta bullar och upptäcker sedan att det är slut på kaffet. Men vad gör väl det?

Samtalet med denne regissör, en ur den nya vågen av filmare som berikat det svenska filmlivet, räcker för att pigga upp.

Under förmiddagen har Reza Parsa varit i TV-huset för att diskutera visningen av Möte med ondskan som är en terrorists bikt/avskedstal till sin dotter.   

– Det här är det viktigaste projekt jag gjort i mitt liv, säger han. Filmen är ett försök att förstå mekanismerna bakom terrorn och ställer samtidigt frågan hur länge vi ska hyckla med att alla människors liv har lika värde.

Visningen ska följas av en studiodebatt och så här strax före denna är han mycket spänd på vilka reaktionerna kan bli.

Liksom alla andra chockades Reza Parsa av terrordåden mot USA den 11 september och första reaktionen var ”bomba dom jävlarna”. Nästa tanke var: Vad är det som får oss att känna så?

– De bilder och den dialog som massmedia för ut – hur konstruktiv är den för vår förståelse av det som skett? Allt målas i svart och vitt. Jag ställde mig frågan: Vad saknas i debatten? Jo, terroristernas synsätt. Varför sker dessa självmordsattacker?

Filmen är gjord i samarbete med manusförfattaren Johan Bergman Lindfors, producenten Anna Eriksson och ett antal andra filmarbetare som ställde upp ideellt.
Möte med ondskan, som följs av ett upprop mot terrorism och är undertecknat av ett antal kulturpersoner, premiärvisades på Göteborgs filmfestival och väckte stor uppmärksamhet.

Ingmar Bergman, som tilldelade Reza Parsa sitt specialpris på årets Guldbaggegala, har beskrivit den som ”antagligen de märkligaste filmminuter som någonsin åstadkommits i vårt land”.

– Bergmanpriset är jag naturligtvis väldigt glad och hedrad över. Om det hjälper mig i den fortsatta karriären har jag inte funderat på. Vanliga biobesökare struntar nog oftast i utmärkelser. En del vet kanske inte ens vad en regissör gör och det är helt okej för mig. Det är filmerna de ska bry sig om.

Många recensenter har påpekat att Reza Parsa fört in ett större allvar inom den svenska filmen.

– Men kanske gör jag en komedi eller en kärlekshistoria i framtiden. En av mina förebilder är filmregissören Stanley Kubrick som lyckades göra intressanta filmer inom nästan alla genrer.

Reza Parsa menar att valet av skådespelare är oerhört avgörande för om en film ska bli bra.

När han skulle spela in Före stormen provfilmades 500 skådespelare och 2 000 barn och ungdomar till de två huvudrollerna som taxichauffören Ali och skolpojken Leo.

Slutligen valdes Per Graffman, som guldbaggenominerades för sin insats, och den unge Emil Odepark.

Det märks också att Resa Parsa har ett djupt engagemang för sina diktade gestalter. Han talar om rollfigurerna som vore de personer av kött och blod.

– Båda huvudpersonerna  i Före stormen utsätts för förtryck och balanserar på kanten av en avgrund. Ali uppsöks av människor från sitt forna hemland och de begär att han ska utföra en avrättning. Leo mobbas och förnedras. Filmen ställer frågan om det finns något tillfälle då det är moraliskt försvarbart att döda en annan människa.

Denna gastkramande thriller hade premiär hösten 2000, men försvann tyvärr snabbt från biograferna.

– Ja, det var inte många som hann se den, men den finns  på video och den kommer att visas i TV, säger Reza Parsa. Marknadsföringen, eller snarare svagheterna i lanseringen, skulle jag kunna säga väldigt mycket om men det spar jag till mina memoarer.

Redan före sin långfilmsdebut hade denne regissör hunnit göra rejält avtryck inom filmvärlden. Novellfilmen Gränsen, hans examensfilm på Den danske filmskoles fyraåriga regilinje, renderade honom en student-Oscar. Hollywood erbjöd därefter ett fett filmkontrakt – som han tackade nej till.

– Jag kände inte tillräckligt för historien. Man måste verkligen brinna för ett projekt när man gör film. Det är en så krävande och långdragen process.

Före Stormen tog fem år att förverkliga från idé till premiär och manuset, som han skrev ihop med Mikael Bengtsson, omarbetades åtskilliga gånger.
Reza Parsa framhåller att en film måste ha en inre spänning eller motor som för handlingen framåt, vare sig det är ett kammarspel eller en actionthriller.

Mannen och kvinnan på gatan ska dessutom kunna identifiera sig med huvudkaraktärerna och historien ska helst inte kunna glömmas bort så snart eftertexterna börjar rulla.

– För att skapa trovärdighet och nyansering bör berättelsens onda personer inte heller framställas som enbart onda, utan de måste också ha något positivt drag. Likaså ska man inte försöka skapa några perfekta hjältar. Det är viktigt att tänka på hur en film kan uppfattas, speciellt av unga människor.

I kortfilmen 8:e sången, som ingår i Göteborgs filmfestivals stafettfilmprojekt 90 minuter 90-tal – om hotbilder i vår tid – skildrar han just barns utsatthet. Barnens perspektiv var något som saknades i de tidigare filmbidragen.

Några nattsvarta filmer vill Reza Parsa inte göra. Att lägga på ett lyckligt slut kan dock kännas väl konstruerat. Däremot ska publiken kunna ana en strimma av hopp.

Han har nyligen börjat arbeta på manuset till en ny långfilm tillsammans med Johan Bergman Lindfors. Vad den ska handla om är hemligt. Kanske blir det också i slutänden en annan historia än det från början var tänkt.

– Den regissör som säger att han/hon vet exakt hur en film ska bli ljuger förmodligen, säger Reza Parsa med ett leende.

Ämnen: Kultur
Reza Parsa
33-årige filmregissören Reza Parsa kom hit som 12-åring från Iran. Är utbildad på Den danske filmskoles fyraåriga regilinje. Prisbelönad för examensfilmen Gränsen. Övriga filmer: Före Stormen, 8:e sången, Möte med ondskan. För den sistnämnda fick han specialpris på årets Guldbaggegala.
Bli den första att tycka till!
NyhetArbetstagarna vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning. Skjut till mera pengar, kräver ST och Saco-S i en gemensam skrivelse till socialförsäkringsutskottet.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, uppger SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, tycker Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, men akademikerförbunden vill se en mer flexibel utbildningsmodell, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Bakom beslutet ligger att brister i underhåll påverkar tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.