Bjöds på måltid – döms för mutbrott

TRANSPORTSTYRELSEN2019-10-15

Två fartygsinspektörer på Transportstyrelsen bjöds på en trerättersmiddag i samband med en inspektion. Nu döms inspektörerna och befälhavaren på fartyget till dagsböter för tagande respektive givande av muta.

De två fartygsinspektörerna skulle göra en inspektion ombord på fartyget Cinderella. I samband med inspektionen bjöd befälhavaren på fartyget på en trerätters middag till en kostnad av 450 kronor per person, skriver Seko-tidningen. Bjudmiddagen rapporterades enligt tidningen till Transportstyrelsen av andra anställda ombord.

Stockholms tingsrätt anser i sin dom att förmånen att få en middag betald av den som ska granskas var otillbörlig även om det inte påverkat inspektörernas bedömning av fartyget, skriver Seko-tidningen. Inspektörerna får betala vardera 50 dagsböter om 400 kronor och befälhavaren 40 dagsböter om 600 kronor.

”Det är myndighetsutövningen som är avgörande här. Fartygsinspektörerna ska granska och fatta beslut och ska inte kunna misstänkas för att ha blivit påverkade av den de ska granska. Egentligen bör de inte ta emot någon gåva eller mat alls. I det här fallet fanns det mat att köpa”, säger kammaråklagaren Johan Lindmark till Seko-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA