Annons:

Breda åtgärder krävs för att trygga framtidens pensioner

Nyligen tog Ardalan Sheka­rabi, S, över posten som socialförsäkringsminister, med ansvar för bland annat pensionsfrågorna. "Det svenska pensionssystemet är bland de stabilaste i världen. Men alltför många har en pension som är för låg", sade han på presskonferensen där han presenterades.

Det stämmer. 1990-talets pensions­uppgörelse gav oss ett system som är konstru­erat för att inte krascha. Men det har också lett till att den allmänna pension­en successivt urholkats, när pensionsnivån ställs i relation till slutlönen. Den viktigaste orsaken är att vi lever allt längre, vilket betyder att pensionspengarna ska räcka till allt fler år som pensionär.

För att möta den utvecklingen kommer vi att behöva arbeta allt längre. Därför börjar nu åldersgränserna i pensionssystemet justeras uppåt. Nästa år höjs den ålder då det tidigast är möjligt att ta ut pension från 61 till 62 år. Också den övre åldersgränsen för att omfattas av anställningsskyddet höjs. Åldersgränserna i systemet ska höjas ytterligare längre fram.

Men att medellivslängden ökar betyder inte med automatik att alla kommer att ha möjlighet att arbeta högre upp i åldrarna. Många människor slits i dag ut i arbetslivet, av fysisk belastning och psykisk stress. Diskussionen om framtidens pensioner kan därför inte enbart handla om höjda åldersgränser. För att fler ska kunna jobba längre behövs omfattande åtgärder för ett hållbart arbetsliv – hårdare krav på såväl den fysiska som den psykosociala arbetsmiljön, en satsning på effektivare rehabilitering, insatser för att öka kunskapen om vad som gör människor sjuka av jobbet.

Vi behöver också skapa en mer inkluderande arbetsmarknad, som ger äldre medarbetare förutsättningar att stanna kvar i arbetslivet så länge som möjligt.

Men att försöka trygga pensionerna enbart genom att förlänga arbetslivet kommer knappast att vara tillräckligt. När välståndet i samhället ökar är det också rimligt att vi avstår lite mer till våra framtida pensioner. Det är dags att överväga en höjning av avgiften till det allmänna pensionssystemet.

Fackliga organisationer bör driva på för reformer som säkrar en bra allmän pension för alla. Därtill har de en viktig roll att spela som part i förhandlingarna om de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Tjänstepensionen utgör ett betydelsefullt komplement till den allmänna pensionen och därför bör även den utvecklas. Samtidigt måste balansen mellan pensionens delar upprätthållas. Tjänstepensionen får inte bli avgörande för att klara sig som pensionär. Det system som omfattar alla måste stå starkt.

Det är hög tid för breda åtgärder för att trygga framtidens pensioner. Att höja åldersgränserna må vara nödvändigt – men inte tillräckligt.

Bli den första att tycka till!
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft enligt årets Konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och behålla personal.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen kritiserar en polis sedan denna använt hot om indraget körkort för att förmå en bilförare att acceptera en ordningsbot för att ha underlåtit att stanna vid stopplikt.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.