Annons:
Helena Sandström Cruz har regisserat pjäsen Nakna som foster och gudar, som har urpremiär i Göteborg 28 september. Isabel Cruz Liljegren har skrivit manus.Bild:Casper Hedberg
Kultur: Teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

De lyfter fram Boyes okända liv

Spåren efter Karin Boyes och Margot Hanels kärlekshistoria sopades igen efter Boyes självmord 1941. Nu lyfter Isabel Cruz Liljegren och Helena Sandström Cruz fram den i Riksteaterns föreställning ”Nakna som foster och gudar”.

Isabel Cruz Liljegrens kammarspel Nakna som foster och gudar är en romantisk och sorglig helaftons­föreställning, regisserad av Helena Sandström Cruz. Pjäsen utspelar sig veckorna efter att Margot Hanel fått veta att Karin Boye tagit sitt liv. Men den rymmer inte bara tragik utan också ljusa tillbakablickar på parets liv.

Helena Sandström Cruz och Isabel Cruz Liljegren tar emot i sin lägenhet på Söder­malm, där de turas om att gå och vagga sin tre månader gamla bebis. De är ett par privat och ibland jobbar de också ihop, som nu. De behöver inte smussla med sin kärlek på samma sätt som Karin Boye och Margot Hanel fick göra under sent 1930- och tidigt 1940-tal.

Idén till projektet har de båda burit med sig länge, även om ingen av dem haft någon stark relation till Karin Boyes författarskap tidigare. För tre år sedan, när Riksteatern nappade på deras idé, började de göra research.

– Bara för att det var en homosexuell kärleksrelation så finns det ingenting bevarat. All brevväxling mellan Karin Boye och Margot Hanel förstördes. Spåren rensades bort av Karins Boyes familj efter hennes död, för att skydda hennes rykte. Jag har letat upp alla små pusselbitar som finns om Margot och sedan hittat på en berättelse om den sista tiden i hennes liv, efter det att hon får veta att Karin är död. Det handlar väldigt mycket om hur man kan förstå någon som inte längre finns kvar i livet, säger Isabel Cruz Liljegren.

Genom sin fiktiva historia vill hon återuppliva den bortglömda kärleksrelationen:

– När biografier och fakta sviker, så finns det bara fiktion kvar att ta till för att levandegöra något som inte finns bevarat. Den här pjäsen vill ge en bild av den verklighet som skulle kunna ha varit.

Margot Hanel blev mer eller mindre beroende av Karin Boye. Hon var en judisk tysk flykting och var bara 19 år när paret träffades i Berlin 1932. Två år senare kom hon till Stockholm för att leva med Karin Boye. Hon hade ingen möjlighet att återvända hem, ingen utbildning, inget yrke, hon kunde inte svenska särskilt bra och blev inte väl accepterad av Boyes familj och vänkrets.

– Även de som tyckte att det var okej med homosexualitet undrade varför den där lilla gråa musen skulle vara ihop med Karin som var en stor intellektuell, det var lite av kultursnobbism, säger Helena Sandström Cruz.

Karin Boye har ju ikonstatus som poet. Helena Sandström Cruz menar att många vill skapa och behålla sin egen bild av henne:

– Detta finns inskrivet i pjäsen. Människorna runt Karin har alla sin teori om vem hon var och varför hon gjorde som hon gjorde.

Inte heller denna föreställning ger några svar, även om Margot Hanel hittar sitt eget.

Det fanns under denna period ytterligare en kvinna i Karin Boyes liv, Anita Nathorst, bosatt i Alingsås, som var Karins Boyes stora, platoniska och obesvarade kärlek – ett slags hang-up, enligt Isabel Cruz Liljegren.

I april 1941, då Anita Nathorst var döende i cancer, hittades Karin Boye ihjälfrusen utomhus i Alingsås, med sömntabletter i kroppen. Kvar blev Margot med alla sina minnen – som i pjäsen framkallas av de föremål hon har omkring sig i lägen­heten på Skeppargatan, där hon levde med Karin.

Föreställningen handlar inte bara om kärleken mellan två kvinnor, och dess konsekvenser, utan också om konstens värde – att den fria konsten inte är en självklarhet. Och att det är svårt och slitigt att försörja sig som konstnär. Det var det även för Karin Boye.

Regimässigt blir iscensättningen en suggestiv och visuell upplevelse, med nyskriven musik och videoscenografi.

– Vi har arbetat ganska expressionistiskt och inspirerats av den tidens konst, runt 1920- och 1930-talet. Jag tror faktiskt att Karin Boye skulle ha tyckt om den här föreställningen, säger Helena Sandström Cruz.

Sett ur ett samhällsperspektiv blir här det privata politiskt.

– Pjäsen berättar om hur Sverige var på den tiden, det här förment neutrala landet som samtidigt var ganska antisemitiskt.

Hon nämner ingripandena mot tidningar kritiska mot Hitler under andra världskriget som ett exempel.

– Den tiden speglas genom Margot Hanels livsöde. Karin Boye var också väldigt politiskt engagerad och intresserad. Pjäsen handlar om att försöka vara en fri människa i ett ofritt samhälle. Att få älska till sin fulla potential, att få leva utan rädsla, säger Helena Sandström Cruz.

– Det handlar också om vad vi kan lära oss av historien. Att många av de fascistiska strömningar som fanns då har återkommit, tillägger Isabel Cruz Liljegren.

Hon tror att Margots och Karins kärlekshistoria hade kunnat få ett annat slut, i ett annat samhälle. På deras tid var det olagligt att vara homosexuell. Mycket har hänt sedan dess – men hbtq-personer har de senaste åren tydligt märkt av en tilltagande utsatthet, menar hon.

– Fler och fler har blivit nedslagna och det finns ett större hot mot oss i dag. Vi är rädda för att vi ska bli fråntagna våra rättigheter, till exempel att få skaffa barn och gifta oss. Många av oss förstår att vi inte kan luta oss tillbaka. Den här pjäsen kan sätta fingret på det, säger Isabel Cruz Liljegren. 

Turnerar landet runt

Nakna som foster och gudar har urpremiär på Folkteatern Göteborg 28 september och turnerar sedan i landet under hösten med Riks­teatern. Pjäsen är skriven av Isabel Cruz Liljegren, dramatiker, regissör och scenkonstnär, och regisserad av Helena Sandström Cruz, regissör och scenkonstnär. Tidigare har de bland annat satt upp Peptalk för Sverige på Orionteatern 2016.

Bli den första att tycka till!
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, ska nu Statistiska centralbyrån, SCB, successivt avsluta samarbetet. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, vice ordförande för ST inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, rapporterar SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Utredningen ska vara klar om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.