Annons:
Helena Sandström Cruz har regisserat pjäsen Nakna som foster och gudar, som har urpremiär i Göteborg 28 september. Isabel Cruz Liljegren har skrivit manus.Bild:Casper Hedberg
Kultur: Teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

De lyfter fram Boyes okända liv

Spåren efter Karin Boyes och Margot Hanels kärlekshistoria sopades igen efter Boyes självmord 1941. Nu lyfter Isabel Cruz Liljegren och Helena Sandström Cruz fram den i Riksteaterns föreställning ”Nakna som foster och gudar”.

Isabel Cruz Liljegrens kammarspel Nakna som foster och gudar är en romantisk och sorglig helaftons­föreställning, regisserad av Helena Sandström Cruz. Pjäsen utspelar sig veckorna efter att Margot Hanel fått veta att Karin Boye tagit sitt liv. Men den rymmer inte bara tragik utan också ljusa tillbakablickar på parets liv.

Helena Sandström Cruz och Isabel Cruz Liljegren tar emot i sin lägenhet på Söder­malm, där de turas om att gå och vagga sin tre månader gamla bebis. De är ett par privat och ibland jobbar de också ihop, som nu. De behöver inte smussla med sin kärlek på samma sätt som Karin Boye och Margot Hanel fick göra under sent 1930- och tidigt 1940-tal.

Idén till projektet har de båda burit med sig länge, även om ingen av dem haft någon stark relation till Karin Boyes författarskap tidigare. För tre år sedan, när Riksteatern nappade på deras idé, började de göra research.

– Bara för att det var en homosexuell kärleksrelation så finns det ingenting bevarat. All brevväxling mellan Karin Boye och Margot Hanel förstördes. Spåren rensades bort av Karins Boyes familj efter hennes död, för att skydda hennes rykte. Jag har letat upp alla små pusselbitar som finns om Margot och sedan hittat på en berättelse om den sista tiden i hennes liv, efter det att hon får veta att Karin är död. Det handlar väldigt mycket om hur man kan förstå någon som inte längre finns kvar i livet, säger Isabel Cruz Liljegren.

Genom sin fiktiva historia vill hon återuppliva den bortglömda kärleksrelationen:

– När biografier och fakta sviker, så finns det bara fiktion kvar att ta till för att levandegöra något som inte finns bevarat. Den här pjäsen vill ge en bild av den verklighet som skulle kunna ha varit.

Margot Hanel blev mer eller mindre beroende av Karin Boye. Hon var en judisk tysk flykting och var bara 19 år när paret träffades i Berlin 1932. Två år senare kom hon till Stockholm för att leva med Karin Boye. Hon hade ingen möjlighet att återvända hem, ingen utbildning, inget yrke, hon kunde inte svenska särskilt bra och blev inte väl accepterad av Boyes familj och vänkrets.

– Även de som tyckte att det var okej med homosexualitet undrade varför den där lilla gråa musen skulle vara ihop med Karin som var en stor intellektuell, det var lite av kultursnobbism, säger Helena Sandström Cruz.

Karin Boye har ju ikonstatus som poet. Helena Sandström Cruz menar att många vill skapa och behålla sin egen bild av henne:

– Detta finns inskrivet i pjäsen. Människorna runt Karin har alla sin teori om vem hon var och varför hon gjorde som hon gjorde.

Inte heller denna föreställning ger några svar, även om Margot Hanel hittar sitt eget.

Det fanns under denna period ytterligare en kvinna i Karin Boyes liv, Anita Nathorst, bosatt i Alingsås, som var Karins Boyes stora, platoniska och obesvarade kärlek – ett slags hang-up, enligt Isabel Cruz Liljegren.

I april 1941, då Anita Nathorst var döende i cancer, hittades Karin Boye ihjälfrusen utomhus i Alingsås, med sömntabletter i kroppen. Kvar blev Margot med alla sina minnen – som i pjäsen framkallas av de föremål hon har omkring sig i lägen­heten på Skeppargatan, där hon levde med Karin.

Föreställningen handlar inte bara om kärleken mellan två kvinnor, och dess konsekvenser, utan också om konstens värde – att den fria konsten inte är en självklarhet. Och att det är svårt och slitigt att försörja sig som konstnär. Det var det även för Karin Boye.

Regimässigt blir iscensättningen en suggestiv och visuell upplevelse, med nyskriven musik och videoscenografi.

– Vi har arbetat ganska expressionistiskt och inspirerats av den tidens konst, runt 1920- och 1930-talet. Jag tror faktiskt att Karin Boye skulle ha tyckt om den här föreställningen, säger Helena Sandström Cruz.

Sett ur ett samhällsperspektiv blir här det privata politiskt.

– Pjäsen berättar om hur Sverige var på den tiden, det här förment neutrala landet som samtidigt var ganska antisemitiskt.

Hon nämner ingripandena mot tidningar kritiska mot Hitler under andra världskriget som ett exempel.

– Den tiden speglas genom Margot Hanels livsöde. Karin Boye var också väldigt politiskt engagerad och intresserad. Pjäsen handlar om att försöka vara en fri människa i ett ofritt samhälle. Att få älska till sin fulla potential, att få leva utan rädsla, säger Helena Sandström Cruz.

– Det handlar också om vad vi kan lära oss av historien. Att många av de fascistiska strömningar som fanns då har återkommit, tillägger Isabel Cruz Liljegren.

Hon tror att Margots och Karins kärlekshistoria hade kunnat få ett annat slut, i ett annat samhälle. På deras tid var det olagligt att vara homosexuell. Mycket har hänt sedan dess – men hbtq-personer har de senaste åren tydligt märkt av en tilltagande utsatthet, menar hon.

– Fler och fler har blivit nedslagna och det finns ett större hot mot oss i dag. Vi är rädda för att vi ska bli fråntagna våra rättigheter, till exempel att få skaffa barn och gifta oss. Många av oss förstår att vi inte kan luta oss tillbaka. Den här pjäsen kan sätta fingret på det, säger Isabel Cruz Liljegren. 

Turnerar landet runt

Nakna som foster och gudar har urpremiär på Folkteatern Göteborg 28 september och turnerar sedan i landet under hösten med Riks­teatern. Pjäsen är skriven av Isabel Cruz Liljegren, dramatiker, regissör och scenkonstnär, och regisserad av Helena Sandström Cruz, regissör och scenkonstnär. Tidigare har de bland annat satt upp Peptalk för Sverige på Orionteatern 2016.

Bli den första att tycka till!
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.