Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

En skymt av avgrunden

Vem har sagt att man ska bli glad av att läsa böcker? För länge sedan, i en annan tid, var jag bibliotekarie. Då fick jag ibland önskemål om roliga böcker. Men jag tycker nog att det är bättre att bli glad av själva livet, böcker kan man i stället använda för att få en skymt av avgrunden.
  • Världens alla färger av Giovanni Montanaro är en liten bok, en sådan som går ner i fickan. Man kan gärna sitta på en parkbänk i solen och läsa små bitar ur den, om Teresa som växte upp i staden Geel, fristaden för sinnessjuka. Där möter hon Vincent van Gogh och allt förändras för henne. I denna brevroman skriver hon till honom, om dårarna, om sin kärlek och om färgerna. Himlen är inte längre bara blå, utan gulviolett. (Albert Bonniers förlag, översättning av Louise Kahan)
  • Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl är kålsoppsgrå. Det är slutet av femtiotalet och Mona längtar efter något annat, något nästan okänt, en svag doft av det andra livet. När jukeboxen rasslar till och musiken sätter i  gång dras hon i väg av sin längtan. Detta är så svenskt, en småstad där möjligheterna att bryta sig ut är näst intill obefintliga. Mona får barn med en ung man som sticker från henne. Sedan finns bara lukten av sura blöjor kvar. Historien varvas med samtal mellan Mona och hennes vuxna dotter. Det är rakt på, som ett eko av Stina Aronson. Lite synd bara att bilden av fadern är så vag. Han skymtar ibland med sin svarta lugg och läderjacka, men får aldrig liv. Fast Mona själv räcker långt. (Norstedts)
  • mot.vidare.mot. Man kan inte läsa Johan Jönson i ett svep. Det är som att vandra i träskmark, ett Dantes infernoland med gyttja utan slut. Nej förresten, nu blir det fel, ibland är det så vackert och oförglömligt att hopplösheten viker och det är då man förstår varför hemske Jönson är så hyllad. Hans klasshat skrämmer mig och jag vill slå honom för hans människoförakt, men jag fortsätter ändå att läsa. Detta är prosalyrik, lyrik, bilder som ger bilder av en tjock larv instängd i Jönsons arbetsrum i en källarlokal utan fönster som blir en fjäril högt mot det tunna ljuset. Ge Jönson en chans, även om han är en dysterkvist. Ingen rolig bok att bli glad av, direkt. (Albert Bonniers förlag)
  • MemoRandom av Anders de la Motte är bästa svenska deckaren på länge. Jag önskar att den var oläst, då skulle jag ha sparat den till en dag då jag verkligen behövde effektiv verklighetsflykt, men författaren verkar vara produktiv, så det kommer nog snart mera. »Alla ljuger. Lita inte på någon.« Vilket lysande raffel! (Forum) 
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.