Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

En skymt av avgrunden

Vem har sagt att man ska bli glad av att läsa böcker? För länge sedan, i en annan tid, var jag bibliotekarie. Då fick jag ibland önskemål om roliga böcker. Men jag tycker nog att det är bättre att bli glad av själva livet, böcker kan man i stället använda för att få en skymt av avgrunden.
  • Världens alla färger av Giovanni Montanaro är en liten bok, en sådan som går ner i fickan. Man kan gärna sitta på en parkbänk i solen och läsa små bitar ur den, om Teresa som växte upp i staden Geel, fristaden för sinnessjuka. Där möter hon Vincent van Gogh och allt förändras för henne. I denna brevroman skriver hon till honom, om dårarna, om sin kärlek och om färgerna. Himlen är inte längre bara blå, utan gulviolett. (Albert Bonniers förlag, översättning av Louise Kahan)
  • Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl är kålsoppsgrå. Det är slutet av femtiotalet och Mona längtar efter något annat, något nästan okänt, en svag doft av det andra livet. När jukeboxen rasslar till och musiken sätter i  gång dras hon i väg av sin längtan. Detta är så svenskt, en småstad där möjligheterna att bryta sig ut är näst intill obefintliga. Mona får barn med en ung man som sticker från henne. Sedan finns bara lukten av sura blöjor kvar. Historien varvas med samtal mellan Mona och hennes vuxna dotter. Det är rakt på, som ett eko av Stina Aronson. Lite synd bara att bilden av fadern är så vag. Han skymtar ibland med sin svarta lugg och läderjacka, men får aldrig liv. Fast Mona själv räcker långt. (Norstedts)
  • mot.vidare.mot. Man kan inte läsa Johan Jönson i ett svep. Det är som att vandra i träskmark, ett Dantes infernoland med gyttja utan slut. Nej förresten, nu blir det fel, ibland är det så vackert och oförglömligt att hopplösheten viker och det är då man förstår varför hemske Jönson är så hyllad. Hans klasshat skrämmer mig och jag vill slå honom för hans människoförakt, men jag fortsätter ändå att läsa. Detta är prosalyrik, lyrik, bilder som ger bilder av en tjock larv instängd i Jönsons arbetsrum i en källarlokal utan fönster som blir en fjäril högt mot det tunna ljuset. Ge Jönson en chans, även om han är en dysterkvist. Ingen rolig bok att bli glad av, direkt. (Albert Bonniers förlag)
  • MemoRandom av Anders de la Motte är bästa svenska deckaren på länge. Jag önskar att den var oläst, då skulle jag ha sparat den till en dag då jag verkligen behövde effektiv verklighetsflykt, men författaren verkar vara produktiv, så det kommer nog snart mera. »Alla ljuger. Lita inte på någon.« Vilket lysande raffel! (Forum) 
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.