Annons:
Film och DVD
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Ett filmår som börjat starkt

Det svenska filmåret 2016 var en besvikelse, såväl publik-­ som kvalitetsmässigt, men 2017 har börjat starkt. Det inleddes redan 6 januari med den ljuvliga fördomsorgien Måste gitt och strax därefter kom fina Småstad – en film med liten budget men stort hjärta. Se dem! Och våren fortsätter i samma goda stil.
  • Sameblod. Det här är Amanda Kernells debut som långfilmsregissör – en melankolisk och känslostinn berättelse återgiven i ett behagligt nedskruvat tonläge. Tonåriga sametjejen Elle-Marja växer upp under en tid då rasbiologi och kolonialism formar såväl Sverige som individen. Trött på alla fördomar som omger hennes folk försöker Elle-Marja fly sitt ursprung, vilket inte är så lätt som hon tror. Sameblod visades nyligen på den kreddiga Sundancefestivalen och har redan mottagit globala hyllningar. Svensk premiär blir det tredje mars.
  • Dröm vidare. Rojda Sekersöz är precis som Kernell debutant i det långa formatet, vilket märks ibland, i några schablonartade bildval, men likväl finns här en nerv och framåtrörelse som förlåter mycket. Det handlar om Mirja som precis kommit ut ur finkan och nu ska försöka leva ett laglydigt liv, men det gamla gänget sätter käppar i hjulet. Jo, vi har sett detta förut, många gånger, men inte i en film där alla viktiga roller spelas av kvinnor. (Bio 13/3)
  • Moonlight. En ovanligt liten film för att vara en av de stora Oscarfavoriterna. Komma ut-teman är ju inget ovanligt nu för tiden, men frågan är om det inte är första gången jag sett det utspela sig i hårda hoods-kvarter. Vi följer den svarte killen Chiron från tioårsåldern och tjugo år framåt, när han tampas med en hård tillvaro med knarkande mamma, områdets hårdingar och alla de fördomar mot homosexuella som frodas i hans machokvarter. Stämningsfullt foto och dito berättande, utan att det blir sentimentalt. (Bio 10/2)
  • Mysteriet i Slack Bay. Måste klämma in en knäpp fransos också. Bruno Dumont har mest gjort sig känd som begåvad skapare av social realism i många nyanser av brunt, men det här är något helt annat – en barock och underhållande sak som utspelar sig tidigt 1900-tal, och handlar om kulturkrocken mellan semestrande överklass och den idylliserade landsbygdens inte alls vänliga bonnlurkar. Kannibalism, fördomar och medvetet, knasigt överspel i vårens galnaste skapelse. (Bio 10/3)


Fredrik Sahlin, filmrecensent och journalist.

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.