Ett system i kollaps

DEBATT: INSÄNT.2003-12-16

Landsting eller landskapsting kallades de allmänna folkmöten som förr i Sverige hölls årligen i landskapet för behandling av landets gemensamma angelägenheter – politiska, ekonomiska och rättsliga, men även religiösa. Av de uppgifter som åvilar landstinget är utan tvekan hälso- och sjukvården den viktigaste. Mer än 80 procent av utgifterna är avsedda för denna verksamhetsgren.

I dagens Sverige förblöder landstingsekonomierna. I region efter region pumpas det in pengar via höjda skatter. Från ledande landstingsråd försäkrades dyrt och heligt att det var en tillfällig kapitalförstärkning, men istället permanentades skattenivån. Det har varken blivit mer eller bättre vård i slutändan. Tvärtom minskar vårdproduktionen och det går naturligtvis inte att i längden vräka in stora summor pengar i ett system som överlevt sig själv och fungerar sämre och sämre och producerar allt mindre.

Det måste bli ett slut på att i fortsättningen göda denna gökunge. Pengar går inte till det de är avsedda för och dit där de gör störst nytta. Utan de hamnar hos landstingsdirektörerna i form av rundhänta avtal. Förslag till förändring har lagts fram där landstingsskatten ska förenas med bl a försäkringskassornas medel till en allmän och gemensamt finansierad hälso- och sjukvårdsförsäkring. I praktiken betyder det att när du blir sjuk vänder du dig till ett sjukhus som professionellt utför vården och får betalt genom försäkringssystemet.

Systemet bygger på att vi fortfarande betalar sjukvården gemensamt oavsett om den drivs av offentliga eller privata ägare utan politisk inblandning. Raka puckar med andra ord. Pengar vi betalar in skattevägen hamnar där de ska inom vården.

Akutsjukvården hotas av nedläggning på många platser i landet på grund av ett system i kollaps. Det är bättre att lägga ner landstingen än sjukhusen.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA