Annons:
ARBETSRÄTT
Nyhet
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Fel avskeda rektor på Sameskolstyrelsen

ST har vunnit en tvist i Arbetsdomstolen, vars bakgrund var en infekterad strid om tillsättningen av en rektor vid Sameskolan i Jokkmokk. ”För ST var det viktigt att markera att så här får statliga myndigheter inte agera”, kommenterar förbundsjuristen Anders Hult.

Som Publikt har rapporterat tidigare har en djup konflikt inom Sameskolstyrelsen lett till två rättsprocesser där ST varit inblandat. I det första fallet stödde förbundet Sameskolstyrelsens skolchef, som arbetsgivaren anmält till Statens ansvarsnämnd och ville avskeda. Ansvarsnämnden ansåg dock att det inte fanns fog för avsked, och skolchefen fick sedermera 1,2 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Det nu avgjorda ärendet i Arbetsdomstolen gällde en ST-medlem som för drygt två år sedan sökte ett utannonserat jobb som rektor vid Sameskolan i Jokkmokk. Skolchefen och den grupp som skötte rekryteringen ville ha honom på posten, men Sameskolstyrelsens ordförande ville se en annan person som rektor.

Två på varandra följande möten i nämnden för Sameskolstyrelsen fattade olika beslut om rektorstillsättningen, och därefter fördjupades konflikten med anklagelser om förfalskade protokoll och överskridna befogenheter.

ST-medlemmen fick aldrig tillträda rektorstjänsten, och ST stämde därför Sameskolstyrelsen inför Arbetsdomstolen. Under rättsprocessen har Sameskolstyrelsen hävdat att han borde ha förstått att beslutet att tillsätta honom var ogiltigt. ST har däremot framfört att det i stället handlar om ett ogiltigt avsked.

Nu ger Arbetsdomstolen ST och medlemmen rätt. Det var, bland annat mot bakgrund av turbulensen i Sameskolstyrelsen, inte givet att ST-medlemmen borde ha ifrågasatt om beslutet att anställa honom kunde vara ogiltigt, anser domstolen. Han var därmed att betrakta som anställd, och när han inte fick tillträda jobbet blev det i praktiken ett avsked eller en uppsägning. Och arbetsgivaren hade ingen grund för att skilja honom från tjänsten, enligt Arbetsdomstolen.

Den avskedade rektorn får 80 000 kronor i allmänt skadestånd och 176 000 kronor plus ränta i ekonomiskt skadestånd. Sameskolstyrelsen ska även betala STs rättegångskostnader på drygt 450 000 kronor.

STs förbundsjurist Anders Hult är nöjd med att domstolen helt och enhälligt gick på STs linje.

– Först och främst är det en väldig lättnad för vår medlem. Hans intresse låg inte i att få pengar utan att få belyst hur det gått till i en statlig myndighet. Han sökte ett jobb och upplevde att han blivit väldigt illa behandlad.

Domen är också viktig för ST, anser han.

– Vi har en uppgift att bevaka att myndigheterna sköter sig. Det var viktigt att markera att så här får en statlig myndighet inte göra. Jag tyckte att de hade agerat väldigt fel, och det tyckte domstolen också.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.